Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Hospital Bombers – At Budokan

« Audio: Klifton Filente – Breaking The Clouds | Video: The Silent Section – The Voice That Got Away »

Wellicht komt het door de zeer aanwezige viool. Of is het misschien omdat de folk van het Amsterdamse viertal Hospital Bombers zo heerlijk speels en luchtig klinkt? Hoe dan ook, als je naar ‘At Budokan’ luistert, het nieuwste album van deze band, is de associatie met Dexys Midnight Runners snel gemaakt. Het is net alsof ‘Come On Eileen’ elk moment voorbij kan komen!

Frivole folk

De verwijzing naar Dexys Midnight Runners kun je negatief uitleggen, omdat je direct aan tuinbroeken moet denken. Positiever is het wanneer je vanuit een muzikaal oogpunt denkt. Want zowel voor de band die zo succesvol was in de jaren ’80 als Hospital Bombers geldt: ze kunnen zingen over de apocalyps, je zult toch geneigd zijn om mee te fluiten! Beter nog: uitbundig dansen!

De frivole folk (label Excelsior prijst het aan als country punk) die Hospital Bombers met ‘At Budokan’ brengt straalt een hoop plezier uit. Dat is dan ook direct een van de grootste kwaliteiten van deze band, zelfs via dode materie in de vorm van mp3 CD komt het enthousiasme over. Qua beleving waan je je zomaar in een overladen Ierse pub.

“Je zult geneigd zijn om mee te fluiten of uitbundig te dansen!”

Magische mix

Is het plezier in het spel dan de voornaamste reden om mee te gaan fluiten of te dansen? Moeilijk te zeggen, vast staat dat het onderdeel is van een magische mix. Instrumentaal niet direct iets indrukwekkends uit van Hospital Bombers. Het doet wat simplistisch aan (of lijkt dat maar zo?) De teksten gooien ook niet direct hoge ogen, al zijn ze wel creatief en verrassend: “I Love you, let’s set ourselves on fire”.

Voeg je alle losse elementen van Hospital Bombers samen, dan staat het geheel ineens als een huis. Een simpel huis misschien, maar dan wel een waar je graag komt. Het is er namelijk oergezellig! ‘At Budokan’ brengt daarmee vooral een hoop sfeer en positieve vibes. Dat klinkt direct ook als een prima uitnodiging om deze band eens live te gaan bekijken.

Goed om te weten

‘At Budokan’ komt uit op 16 januari onder Excelsior.

« Audio: Klifton Filente – Breaking The Clouds | Video: The Silent Section – The Voice That Got Away »