Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Gipsy Train – The Flying Dutchman

« Interview: Hayley Mary (The Jezabels) | Audio: Friday Mix Tape Madness #2 – Happy Tunes »

Het door The Guardian geprezen Faeröerse festival G! noemt ze “(…) one of the hottest, wildest and most popular bands on the Faroese scene today”: Gipsy Train. Nu is de scene op de Faeröer eilanden in omvang nogal klein, toch, ook in de Nederland zou men opkijken van deze band. Zelfs op plaat spat de energie er vanaf!

Gipsy Train begeeft zich muzikaal gezien in Oost-Europa. Daar waar de muziek even opzwepend kan zijn als deemoedig, maar altijd doordrenkt van emotie. Evenzogoed beïnvloedt door Zigeuners als door grote hoeveelheden drank en nicotine. Gipsy Train voegt daar nog een snufje uptempo rock en een hoop creativiteit aan toe.

Dagelijkse zorgen

Het is niet elke band gegeven om Balkan muziek met geloofwaardigheid te vertolken. Een Beirut komt ermee weg, al doet het soms nog wel wat onwennig aan dat die verstaanbaar Engels zingt in plaats van een Slavische taal. Gipsy Train bevindt zich in dezelfde hoek.
Alleen, waar Beirut in een theaterzaal ergens in Sarajevo zou kunnen worden geprogrammeerd, staat Gipsy Train in een kroeg in een net iets mindere wijk. Daar waar mensen net zo lief met elkaar op de vuist gaan als dat ze elkaar omarmen. Kwaad als ze zijn dat deze band rock met traditionele muziek mengt, of uitgelaten omdat het de dagelijkse zorgen goed weet te verdringen.

“De band speelt alsof dat het enige is wat het leven de moeite waard maakt”

Drama

Wat het meest valt aan te prijzen als het om ‘The Flying Dutchmen’ gaat, is dat het zo goed aanvoelt. Ofschoon Gipsy Train het drama er nu en dan iets te dik bovenop legt, weet het zijn muziek toch overtuigend te brengen. De band speelt alsof dat het enige is wat het leven de moeite waard maakt. Bij vlagen is het meer dan indrukwekkend hoe de band zich middels vokalen en blazers boven desolate landschappen weet te verheffen.

Luister naar ‘The Flying Dutchman’ en je hoort bravoure en plezier. Alsof het live is opgenomen, alleen dan met de kwaliteit van de studio. Tja, over live gesproken… Het kan niet anders of deze band weet live menig hart te veroveren. Laten we hopen dat ‘The Flying Dutchman’ ze een aanleiding geeft om Nederlandse podia aan te doen.

« Interview: Hayley Mary (The Jezabels) | Audio: Friday Mix Tape Madness #2 – Happy Tunes »