Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Emika – Emika

« Wallpaper Nr. 002: Marco Smeets – Publiek Triggerfinger | Nieuws: Crossing Border 2011 opent in kerststemming! »

Als het uit de stal van het Britse electronic label Ninja Tune komt, dan weet je dat je te maken hebt met iets ongewoons. Het recordlabel is geliefd bij audiofielen vanwege zijn vooruitstrevende karakter. Daarbij weet het altijd muzikanten aan zich te binden die hoogst eigenzinnig zijn. Muzikanten die voor sensaties zorgen.

Thom Yorke

Of Emika zo’n sensatie is? Jawel! Deze in Berlijn woonachtige Engelse van Tsjechische komaf -een ware Europese!- zuigt je als luisteraar een onderaards muzikaal landschap in. Het is er donker, het is er spannend, maar het is er zeker niet unheimlich.

Dat komt omdat Emika haar elektronische klanken hult in de warme deken die haar stem is. Het is slechts een van haar onderscheidende kwaliteiten. Dat gaat op voor haar muziek in het algemeen en voor het album ‘Emika’ in het bijzonder.

Ander onderscheidend element: Emika heeft een zeer groot talent als het gaat om het maken van muziek op de computer. Niet zo verwonderlijk, waar andere composers liever kiezen voor een piano of een gitaar dook Emika, zodra ze een Mac kon betalen, de wereld in van de technologische mogelijkheden. Niet zonder succes, haar door techno geïnspireerde songs worden bewonderd door mensen als Mary-Anne Hobbs en Thom Yorke!

Creatief

Bewonderenswaardig aan het album ‘Emika’ is de manier waarop elk nummer een eigen insteek heeft, op zichzelf staat, maar er toch sprake is van een stijlvast geheel. Het kan niet anders of Emika is een zeer creatieve dame. Ze beperkt zich tot de invloeden van een beperkt aantal genres, en maakt maximaal gebruik van de mogelijkheden die haar instrumenten, haar persoonlijkheid en haar talent voor songwriting haar geven. Het blijkt meer dan voldoende!

De kleverig aandoende percussie en de moddervette baspartijen die ‘Emika’ rijk is zijn overweldigend. Emika zet ze in als brute wapens met als doel mensen hitsig te krijgen, of anders toch wel zeer ontvankelijk voor wat er hun oren binnenkomt. Middels opbouw, verschil in tempo, verrassingen middels futuristisch aandoende geluiden en een veelvoud aan lagen, heeft Emika met dit album een verslavend middel gemaakt.

Geestverruimend genot

Of we het nu over de muzikante hebben of haar album, Emika is geestverruimend, een ware drug. Dat is bij deze een positief gegeven! Emika brengt electronic muziek met zoveel sfeer, gelaagdheid en persoonlijkheid, het is ontzagwekkend. Maar vooral ook een zeer hoge vorm van genot!

Goed om te weten!

Emika is ook in Nederland te bewonderen! Op 16 december staat ze op het podium van Paard van Troje te Den Haag.

« Wallpaper Nr. 002: Marco Smeets – Publiek Triggerfinger | Nieuws: Crossing Border 2011 opent in kerststemming! »