Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Dry The River – Shallow Bed

« Video: Face Tomorrow – Move On | Audio: Santigold – Disperate Youth »

Het was één van de grote verrassingen van 2011: Dry The River. De band die in Oost-Londen een appartement deelt en vanuit daar de wereld tracht te veroveren. Tot nu toe met vlammende optredens en af en toe een single. Met het verschijnen van ‘Shallow Bed’ levert de band nu dan eindelijk zijn langverwachte debuutalbum af.

Wie bekend is met het werk van Dry The River zal het beamen: deze band is niet eenvoudig in hokje te stoppen. Op ‘Shallow Bed’ komen elementen die vaak herkenbaar zijn als folk, klassiek, rock en zelfs singer-songwriter samen als was het de normaalste zaak van de wereld. Het resulteert in een uniek, bij vlagen overweldigend, geluid.

Smaakexplosie

Of ‘Shallow Bed’ direct lekker in het gehoor ligt? Ja en nee. De vocalen van zanger Pete Liddle zijn op z’n minst even wennen. De goede man zingt graag en veel hoog. Imponerend, maar het moet je wel liggen. Toch loont het de moeite hier overheen te stappen, Dry The River is namelijk veel meer dan een voorman die zich door een anonieme band laat begeleiden. Op meerdere fronten weet de band uit te blinken, waarbij elk lid een essentieel onderdeel vormt van het geheel.

Ben je eenmaal een beetje gewend aan de sound van Dry The River dan kun je gaan ontleden. ‘Shallow Bed’ is namelijk een rijk belegde boterham, of beter: een ware smaakexplosie! Van donkere partijen bas tot frivole violen, het ligt allemaal besloten in onvoorspelbare en spannende composities. Soms klein en ingehouden, soms opgeblazen tot de grootst mogelijke proporties. Het culmineert allemaal in afsluiter ‘Lion’s Den’ waarin zelfs Liddle het zijn stembanden flink laat vieren.

Vibe

Als je weet dat de bandleden allemaal zeer verschillende achtergronden hebben, van punk tot klassiek, dan snap je enerzijds het dynamische karakter van dit album. Anderzijds sta je voor een raadsel hoe het toch kan dat muzikale uitersten zo goed samengaan. In het geval van ‘Shallow Bed’ is er maar één verklaring: Energie. Het enthousiasme spat van dit album af, de vibe die ervan uitgaat is dezelfde als van een liveshow.

Wanneer een band wordt aangekondigd als “de sensatie van het jaar” dan doe je er goed aan uiterst kritisch te luisteren, immers, van marketeers moet je niks zomaar aannemen. En wat nu als er in 2012 30 monumentale albums worden uitgegeven, hoe groot is de sensatie dan nog?

Uniek en energiek

Wat ‘Shallow Bed’ aangaat kan in ieder geval worden gesteld dat het album opvallend is, want uniek en energiek. Dry The River is een band die met veel bravoure en een uitgebreid smaakpalet voor aangename verrassingen weet te zorgen. Bij uitstek een liveband, maar ook in de studio komt de magie goed over.

« Video: Face Tomorrow – Move On | Audio: Santigold – Disperate Youth »