Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: dEUS – Keep You Close

« Recensie: Kasabian – Velociraptor! | Recensie: Blitzen Trapper – American Goldwing »

Een paar noodzakelijke gegevens: Met ‘Keep You Close’ komt het aantal langspelers van dEUS op 6. Dit album is daarbij de derde in de huidige samenstelling van de band. Experimenteerdrift hoef je niet te verwachten, dat was iets waar het oude dEUS zich mee bezighield. Het is nu de vraag of ‘Keep You Close’ zijn voorganger uit 2008 weet te overtreffen. Want ja, ‘Vantage Point’ was een magnifiek album!

Rijkdom in details

dEUS is, anders dan in de begintijd, een hechte, professionele band. Dat komt met ‘Keep You Close’ goed tot uiting. Het album is een eenheid. De consument wordt niet enkel gegrepen door een paar uitmuntende songs. Wat meer zal bekoren is de aanhoudende rijkdom in details. Of het nu gaat om heerlijk lopende baspartijen (‘The Final Blast’) of de terugkerende inzet van luchtig aandoende piano akkoorden en zalvende arrangementen. Dan hebben we het nog niet eens over de krachtige, beeldende teksten…

Wil dat zeggen dat het ‘Keep You Close’ ontbreekt aan nummers die er uitspringen? Songs die je vol enthousiasme aan je vrienden laat luisteren, om vervlogens compleet uit je plaat te gaan?

Nee, dEUS levert gelukkig werk dat het hart meteen sneller doet kloppen. ‘Twice (We Survive)’ bijvoorbeeld. Het nummer kenmerkt zich door een mooie opbouw en een prachtig tweestemmig refrein.

En hoor je daar nou The Afghan Whigs voorman Greg Dulli heerlijk op de toppen van zijn kunnen zingen? Jawel, beter wordt het niet!

Balans

Toch, wie gaat zoeken naar de meest lekker in het oor liggende nummers gaat het moeilijk krijgen. Beter kan men zoeken naar songs die net iets moeilijker te verteren zijn. Om dan tot de conclusie te komen dat het rokerige en ingetogen ‘The End Of Romance’ bijvoorbeeld toch eigenlijk een dichterlijk pareltje is. Zo’n nummer die een album complementeerd, in balans brengt.

Het is veilig om te stellen dat ‘Keep You Close’ muzikaal en tekstueel puik in elkaar steekt. Maar dat alleen maakt een album nog niet grandioos. Daar is sfeer voor nodig. En ja dames en heren, ‘Keep You Close’ heeft die sfeer. Anders dan warm en verwelkomend valt het niet te omschrijven. Een beetje uitdagend soms zelfs!

Als luisteraar is het dat, wat blijft hangen. Het brengt je keer op keer bij het album terug. Als was het een kroeg met je favoriete bier, muziek en mensen…

IJzersterk

Kun je stellen dat ‘Keep You Close’ een beter album is dan ‘Vantage Point’?

Voor de neuroten onder u: Een volmondig ja. Punt is dat die vraagstelling totaal niet relevant is. Wat dEUS met dit album doet is namelijk wederom een ijzersterk album neerzetten. In wat toch al een ijzersterke serie was. ‘Keep You CLose’ is buitengewoon indrukwekkend! Voor het beste van Belgische bodem hoef je momenteel niet verder te zoeken.

dEUS – Keep You Close (2011) by dEUSbe

« Recensie: Kasabian – Velociraptor! | Recensie: Blitzen Trapper – American Goldwing »