Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Clap Your Hands Say Yeah – Hysterical

« Video: DJ Mehdi – I Am Somebody | Video: Summer Camp – Better Off Without You »

Of ‘Hysterical’ een hysterisch album is? Jawel. Clap Your Hands Say Yeah (CYHSY) slaagt er met zijn derde plaat echter in, een positieve invulling te geven aan het fenomeen hysterie. Voor dit album ga je lekker zitten!

Allesverslindend

‘Hysterical’ is de enige juiste titel voor dit album, het dekt de lading. Dit album is allesverslindend, het eist alle aandacht op. Speel het over je stereotoren en de huiskamer zal tot de nok toe baden in geluid. Er is geen ontkomen aan, speelt dit album dan bestaat niks anders.

Wat wil je ook, in de diepte hoor je de ritmesectie bescheiden voortstuwen, terwijl er van de synthesizer klanken afkomstig zijn die tot boven je plafond zullen rijken. De ruimte die overblijft wordt opgevuld door zang en gitaar. Perfect uitgebalanceerd. Nu ja, je mag ook wat verwachten wanneer je producer John Congleton is…

Overdosis Energie

Toch wordt de aandacht voornamelijk getrokken aan de overdosis energie die dit album met zich meedraagt. CYHSY zuigt je geest als het ware zijn schulp uit om er vervolgens zesdimensionaal mee te gaan pingpongen. Binnen 3 kwartier jaagt deze band je meerdere zonnestelsels door, zonder je te vermoeien. Dat klinkt moeilijk te bevatten, en dat is het ook. ‘Hysterical’ moet vaak beluisterd worden alvorens het een plek te kunnen geven. Neemt niet weg dat je na een maal luisteren al volledig in de ban van dit album kunt zijn.

De vokalen van Alec Ounsworths doen soms wat jengelig aan. Dat is het enige minpunt wat na tien maal luisteren kan worden ontdekt. Verder valt er niet zoveel op dit album aan te merken. Of het moet al zijn dat het zo kort duurt. Maar verder? Het is oprecht, enthousiast, entertaining en tegelijkertijd diepzinnig zat.

Synths

Wat uiteindelijk het meest bijblijft van dit album zijn de alles overweldigende synths. Ze maken het album tot een samenhangend geheel zonder te brutaal op de voorgrond te treden. Daar kunnen The Killers nog eens een voorbeeld aannemen! Het mooie is, CYHSY bewijst met dit album zoveel meer te zijn dan een synthrock band.

‘Hysterical’ lijkt vooral een tijdloos album te zijn. Het is compleet en zeer energiek. Het ligt van meet af aan lekker in het gehoor maar geeft zich nooit echt prijs. Inhoudelijk sterk en toch toegankelijk… ‘Hysterical’ is wereldklasse!

Clap Your Hands Say Yeah – Same Mistake by daftdreamy

« Video: DJ Mehdi – I Am Somebody | Video: Summer Camp – Better Off Without You »