Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Ane Brun – It All Starts With One

« Video: Girls – Honey Bunny | Audio: Astrid Williamson – Pulse »

Oef, ‘It All Starts With One’, het nieuwe album van de Noorse singer/songwriter Ane Brun begint zo mooi… Het nummer ‘These Days’ schept een mysterieus, gespannen en ietwat donker sfeertje. Helaas wordt die sfeer niet geheel vast gehouden…

Kil

Bij het tweede nummer op dit album, ‘Words’, wordt duidelijk hoe het album zich werkelijk verder ontwikkelt. Waar ‘These Days’ uit precies genoeg lagen bestaat om een mooi vol en warm geluid te creeeren, is de rest van de plaat een tikkeltje killer. Desalniettemin levert het verrassende liedjes op.

De kracht van Brun ligt voornamelijk te liggen bij het creatie van vervreemding. Haar muziek heeft iets onwezenlijks, gemaakt vanuit het perspectief van iemand die zweeft. Er is geen contact met de aarde. De muziek van Ane Brun komt duidelijk voor uit haar eigen feeërieke, melancholische wereld.

Kietelen

Het is moeilijk feeling te krijgen met Brun’s composities. Bewondering a la, dat deze dame iets bijzonders maakt dat staat buiten kijf! Maar ofschoon violen en piano een soort van filmische sfeer weten te bewerkstelligen blijft ‘It All Starts With One’ toch in de eerste plaats afstandelijk. Gesloten.

‘It All Starts With One’ is een parel voor wie volhard in luisteren naar dit album. Het is met een enkele keer niet gedaan. Los daarvan is enige waardering wel op z’n plek. Immers, goede kunst hoeft niet meteen begrepen te worden, als het maar kietelt. En kietelen, dat doet Ane Brun!

« Video: Girls – Honey Bunny | Audio: Astrid Williamson – Pulse »