Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Adam Arcuragi – Like A Fire That Consumes All Before It

« Video: With Lions – Leaving Me | Video: Alvin Purple – Huh her »

Adam Arcuragi, een componist en muzikant uit Georgia, wordt ook wel de ontdekker van de death gospel genoemd. Grofweg een mengsel van traditionele gospelsongs uit de zuidelijke Amerikaanse staten en folk, soul en country. Dat die mix goed aanslaat blijkt wel uit alle positieve reacties van gezaghebbende media als NPR, Rolling Stone en Paste Magazine.

Zes jaar na zijn titelloze debuut uit 2006, is nu zijn derde album uit. Een plaat met een nogal lange titel: ‘Like A Fire That Consumes All Before It’. Een langspeler met dezelfde aanlokkelijkheid als een haardvuur bij een koude winterdag!

Amerika op z’n mooist

“Alsof de slavernij nooit heeft bestaan”

Het mooie aan ‘Like A Fire’ is dat de banjo net zo makkelijk zijn plek inneemt als het vol soul zittende achtergrondkoor. Het is alsof Arcuragi de Amerikaanse geschiedenis herschrijft en (op het gehoor) blanken en kleurlingen gemoedelijk samen laat musiceren. Alsof de slavernij nooit heeft bestaan.

Nog zoiets heerlijks aan ‘Like A Fire’, wanneer je dit album opzet is het alsof je aan boord stapt van een stoomboot op de Mississippi op een mooie zomerse dag. Song voor song is het alsof de mooiste Amerikaanse landschappen in een gemoedelijk tempo aan je voorbij trekken. Mens en land uiten zich in de muziek van Arcuragi als Amerika op zijn mooist.

Prachtig evenwicht

Warme uitbundige soul en ingetogen folk houden elkaar prachtig in evenwicht. Een nummer als ‘Port Song’ doet aan als een overpeinzing van een eenzame cowboy, terwijl een nummer later ‘…riverrun’ zich tot een meeslepende meezinger ontwikkeld. Het is een representatieve greep voor dit album dat geen moment verveelt maar absoluut onderhoudend is!

Adam Arcuragie brengt met ‘Like A Fire That Consumes All Before It…’ Americana in een zeer rijke vorm. Geen minpuntje te vinden…

…Naja, die titel is toch eigenlijk wel veel te lang. Toch: vijf sterren!

« Video: With Lions – Leaving Me | Video: Alvin Purple – Huh her »