Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: 120 Days – 120 Days II

« Audio: The Webb Sisters – Savages | Audio: Air – Sonic Armada »

Eindelijk eens een consequente band. In 2006 besloot het Noorse 120 Days zijn debuutalbum naar zichzelf te noemen. Anno 2012 doen ze dat weer, alleen met het toevoegsel ‘twee’. Dat ze, iets minder consequent, Romeinse cijfers gebruiken zullen we dan maar door de vingers gezien.

Enjoy the ride

Goed, genoeg zuur gezever. ‘120 Days II’ is namelijk een heel erg tof album! Met zijn overdaad aan synths en samples kunnen we het plaatsen onder de categorie electronic. Van het betere soort wel te verstaan. Ofschoon een tikkeltje experimenteel, zijn de songs op dit album duidelijk afgebakende gehelen waarbij het niet de bedoeling is de luisteraar hardhandig zijn comfort zone uit te werken.

Sterker nog, als luisteraar is het zaak je luie stoel op te zoeken, rustig achterover te leunen en dan je headphones op te zetten. Enjoy the ride!

120 Days geeft je met dit album waar voor je geld. Het is een trip door een overdaad aan melodische sound. Hoewel het geenszins retro valt te noemen hoor je wel de invloed van oudgedienden terug. We noemen een subtiele dosis Kraftwerk maar ook New Order valt te ontwaren. ‘Sleepless Nights #4’ doet tegen het einde aan als een nummer van Radiohead ten tijde van ‘Kid A’ Belangrijk: het is in geen geval storend, 120 Days heeft uit al die invloeden een geheel eigen sound ontwikkeld.

Die sound is redelijk toegankelijk te noemen. Het is rijk aan detail en verschillende kleuren in klank. Bij vlagen is het zelfs heel erg dansbaar! Het sci-fi element blijft binnen de perken, een kwalijke term als ‘retro-futurisme’ is op ‘120 Days II’ niet van toepassing.

‘Lucid Dreams’

“Cool en subtiel lijken de sleutelwoorden van dit album”

Na kennis te hebben gemaakt met het album via opener ‘Spacedoubt’ en het daarop volgende ruim negen minuten tellende ‘Dahle Disco’ is het tijd voor de kern van dit album: ‘Lucid Dreams’. Deze is opgedeeld in ‘Part I’, ‘II’ en ‘III’. Ben je er nog?

Had ik het al over dansbaarheid gehad? Wel nu, deze tracks zullen zeer goed gedijen clubs of tijdens lange nachtelijke ritten. De beats onder deze nummers zijn ‘sticky’ en verslavend, 120 Days lijkt er voor te gaan om de luisteraar in een soort trance te krijgen. De meest uiteenlopende geluidseffecten worden ingezet maar ze zijn allen perfect ingemixed. Cool en subtiel lijken de sleutelwoorden.

‘120 Days II’ is een fijn album, een traktatie voor de oren die te omschrijven valt als slick en subtiel. Niet baanbrekend, of iets waarvan je achterover zult slaan. Gewoon, een ruime voldoende voor een meeslepend meesterwerkje.

« Audio: The Webb Sisters – Savages | Audio: Air – Sonic Armada »