Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Pearl Jam – Backspacer

« Review: Moke – The Long And Dangerous Sea | Basement Jaxx – Scars »

Om maar direct de dooddoener te behandelen: het negende album van Pearl Jam, ‘Backspacer’, is goddank geen nieuwe ‘Ten’! Het zou toch treurig zijn als de mannen daar op de een of andere manier ingestonken waren. ‘Backspacer’ is leuker; gewoon omdat het een origineel negende album is, geen zielloze kopie van een succesnummer.

Hoewel de band in het rijtje van ‘oerrock’ bands past, is Pearl Jam niet een band die alleen maar herhalingsoefeningen uitvoert. Hun ervaringen en ontwikkeling door de jaren heen klinkt door in hun platen. En voor de geoefende luisteraar klinken er behalve pure rock, wel degelijk invloeden van andere muziekstromingen door in hun muziek.

‘Backspacer’ is wat mij betreft een geslaagde plaat omdat de sfeer wonderbaarlijk optimistisch is, Eddy Vedder probeert positieve teksten te zingen, en daar slaagt hij wonderwel goed in. Zoals wellicht bekend, waren de Bush-jaren in de VS voor de politiek activistische zanger een verschrikkelijke tijd. Dit album reflecteert de verademing die de benoeming van Obama, voor de links-democratisch georiënteerde band betekent.

Veel albums van Pearl Jam hebben een soort van broeierigheid over zich, maar ook een behoorlijke dosis beklag over de ellende in de wereld. Op Backspacer hoor je nog steeds wel betrokken teksten maar minder rechtstreeks politiek beklag. De nummers hebben een algemenere inslag en ze zijn dus wat toegankelijker. Maar het belangrijkste aspect aan dit album is is het plezier dat de band in hun spel laat horen.

Pearl Jam werkte voor Backspacer samen met producent Brendan O’Brian, hij produceerde ook hun album Yield uit 1998. Dit heeft waarschijnlijk geleid tot de korte puntige nummers en de afwisselende muzikale inslag (…en hoor ik daar ergens een piano!?). Eddie Vedder heeft op zijn beurt waardevolle invloeden van zijn solo-album ‘Into The Wild’ door laten sijpelen in het werk met zijn band.

Het prachtige ‘Just breathe’ is een voorbeeld van die folk invloed. Op Backspacer wordt het bereik van Vedder’s stem en uitdrukkingskracht breed geëtaleerd. Bijvoorbeeld zijn enthousiaste schelle rockstem op single ‘The Fixer’; het warme gloedvolle geluid in ‘Just Breathe’; het met krachtige cleane stem gezongen refrein van ‘Amongst the waves’. En op de vreemde eend in de bijt: het aanstekelijke ramones-achtige ‘Supersonic’ speelt Pearl Jam weer eens wat met haar punk-liefhebberij.

Het album is kort, slechts 37 minuten! Dit komt omdat de elf nummers (over het algemeen) kort en puntig zijn. Hoewel snel afgelopen, is dit helemaal niet erg. Het stimuleert des te meer om het album snel opnieuw te luisteren. Backspacer is een verademing in vergelijking met de soms wat al te zware voorgaande albums van Pearl Jam.

Beluister dit album / Koop dit album via CD WOW!

« Review: Moke – The Long And Dangerous Sea | Basement Jaxx – Scars »