Ontdek Oprechte Muziek!

Modest Mouse – No One’s First and You’re Next

« The Flare-Up! – Whip’em Good | Fruit Bats – The Ruminant Band »

Indie rockband Modest Mouse toont aan dat indie muziek commercieel een succes kan zijn zonder dat je je als artiest hoeft te verloochenen. Hun laatste EP ‘No One’s First and You’re Next’ is wat dat aangaat het zoveelste bewijsstuk op rij. Zanger Isaac Brock kan volledig zijn gekke zelf zijn, verkopen doet het wel! Zeker in de Verenigde Staten, daar lopen de grootste criticasters maar ook hippe college boys weg met Modest Mouse.

Ook ik verkeerde in een juichstemming direct na het beluisteren van deze EP. Na zes keer luisteren was ik nog steeds lyrisch. Modest Mouse doet iets heel erg goed! Deze band blijft in de eerste plaats trouw aan zich zelf. Successen die de band heeft gehad met ‘Good News for People Who Love Bad News’ (2004) en ‘We Were Dead Before the Ship Even Sank’ (2007) hebben geen invloed op de koers van de band. Succes is iets wat ze overkomen is. Iets waar ze niet vies van zijn maar toch: geen reden om commerciële concessies te doen.

‘No One’s First and You’re Next’ bevat nummers die al een eerder gepubliceerd zijn. Het betreft hier voornamelijk B-kantjes van eerder uitgebrachte singles. Dit gaat zover terug als 2005. Dit is overigens geen negatief punt! Het geeft aan hoe goed en tijdloos de nummers van deze band zijn. Zeker, Modest Mouse doet het goed onder hippe vogels, maar hipheid vervluchtigd op den duur. Het werk van Modest Mouse zal ook na in de mode te zijn geweest, ijzersterk blijken te zijn.

Gezien de periode van tijd die ‘No One’s First and You’re Next’ bestrijkt en de ontwikkeling die de band in die tijd heeft doorgemaakt is het geen wonder dat er meerdere stijlen aan bod komen op deze EP. Zo is een nummer als het ruim zes minuten durende ‘The Whale Song’ vooral een overweldigende oefening in gitaar. Hoe anders is ‘Autumn Beds’ waar een hoop Dixieland invloeden in te ontwaren zijn. Gemene deler is het altijd aanwezige gevoel van waanzinnigheid.

‘No One’s First and You’re Next’ is een bewijs van de grootsheid. Modest Mouse is een band die tegen wil en dank hele toegankelijke indie maakt. De smaak daarvan is erg goed. Het is dan ook hopen dat de band op deze toer doorgaat. Dat ze zich muzikaal op het vlak van meerdere stijlen zich door blijven ontwikkelen maar vooral ook dat ze zichzelf blijven.

Beluister No One’s First and You’re Next Koop dit album via CD WOW!

Modest Mouse – King Rat

De clip van ‘King Rat’ werd in de eerste instantie geregisseerd door de inmiddels overleden acteur Heath Ledger.

« The Flare-Up! – Whip’em Good | Fruit Bats – The Ruminant Band »