Ontdek Oprechte Muziek!

Review: John Vanderslice – Romanian Names

« Review: Florence and the Machine – Lungs | Review: Ian Hunter – Man Overboard »

De nummers op ‘Romanian Names’ zijn allemaal op dezelfde wijze ontstaan. John Vanderslice bouwde een kelder om tot studio en zetter er een piano neer. Aldaar kregen nieuwbakken nummers de tijd om te rijpen en te worden bijgeschaafd. Sommige nummers werden overboord gezet, wat resteerde was een handvol demo versies van liedjes die uiteindelijk ‘Romanian Names’ wisten te vormen.

Wie deze John Vanderslice is? Een uit San Fransisco afkomstige singer-songwriter. ‘Romanian Names’ is zijn zevende studioplaat. Vanderslice heeft onder andere samengewerkt met bands als Okkervil River en Bishop Allen. Bands die in hetzelfde straatje opereren als Vanderslice. Allen maken ze eerlijke indie. Liedjes die eerder uit het hart komen dan uit de behoefte om de portemonnee te vullen.

‘Romanian Names’ opent met ‘Tremble and Tear’. Een nummer wat direct de associatie met Bon Iver oproept. Een associatie die vooral komt door eenzelfde gevoel van eenzaamheid. Daarbij kent John Vanderslice eenzelfde soort gevoel voor harmonie als Bon Iver. Wat wel wezenlijk verschilt is de sound. John Vanderslice zijn muziek is een stukje gelikter. Er is gekozen voor een betere afwerking, anders dan bij Bon Iver is er een stuk minder risico op splinters.

Hoewel eenzaamheid en afscheid nemen belangrijke thema’s zijn op ‘Romanian Names’ is het album nauwelijks treurig te noemen. Zeker muzikaal gezien doet het redelijk optimistisch aan. De nummers zijn nimmer zwaar van opzet, eerder luchtig en vlot. Het zal de invloed van de Californische zon zijn. In ieder geval heeft het als consequentie dat de meeste nummers op ‘Romanian Names’ van korte duur zijn. Het album in zijn geheel duurt nog geen veertig minuten.

John Vanderslice maakt zich nooit schuldig aan banaliteiten. Zijn teksten zijn serieus van opzet. Op ‘Romanian Names’ zijn ze echter een stuk toegankelijker en luchtiger dan op voorgaande albums. Dat gegeven in combinatie met de optimistische muzikale inslag maakt ‘Romanian Names’ een zomerplaat voor de minder uitbundige mens die grote blijdschap viert met een glimlach. Ingetogen maar wel van grote kwaliteit!

« Review: Florence and the Machine – Lungs | Review: Ian Hunter – Man Overboard »