Ontdek Oprechte Muziek!

Review: (Hed) P.E. – New World Orphans

« News: Fourteen Twentysix Geeft Gratis Single Weg! | Review: Benjamin Biolay – La Superbe »

Laat 1 ding duidelijk zijn: (Hed) P.E. is niet van plan je in slaap te zingen. Integendeel, deze Amerikaanse band wil je de ogen openen. Begonnen als band die toch voornamelijk wilde feesten, (check de hit ‘Bartender’, 2001) is (Hed) P.E. tegenwoordig bijna een band met een boodschap. Of, in ieder geval, een band die aan wil zetten tot nadenken. Tja, er is dan ook genoeg mis in de wereld…

Musici met een missie, wat mij betreft is het dan direct oppassen geblazen. Dreigt het gevaar immers niet altijd dat de boodschap uiteindelijk ten koste gaat van de muziek? Dat, door een bepaalde boodschap, de muziek slechts een kleine groep mensen bereikt?

Er staat tegenover dat je als band bepaald niet altijd oppervlakkig hoeft te zijn. Dat het een meerwaarde kan zijn als je ergens voor staat. Bij (HED) P.E. is het daarbij een logisch gevolg van hoe zanger Jared Gomes zich spiritueel heeft ontwikkeld. En ja, als band kun je maar het beste zo trouw als mogelijk aan jezelf zijn. Niet in de laatste plaats omdat het eerlijk is tegenover je luisteraars.

Boodschap of niet, 1 ding werd mij als toeschouwer bij een concert van (Hed) P.E. in Poppodium Romein (Leeuwarden) wel duidelijk: (Hed) PE weet nog steeds hoe je een feestje moet bouwen! De show die de band speelt naar aanleiding van het uitkomen van ‘New World Orphans’ is strak en veelzijdig maar vooral oprecht! Het publiek wordt meegenomen van reggae naar metal en oh ja, ondertussen wordt Lou Reed ook nog even aangedaan. Alles in de ietwat ruige stijl van (Hed) P.E natuurlijk.

Het album ‘New World Orphans’ is dan ook een behoorlijk teken van leven als het om de staat van Crossover gaat. Tot twintig keer toe (plus nog twee bonusnummers) lijkt (Hed) P.E. een statement af te geven dat ze nog lang niet van plan zijn om te stoppen. En waarom ook? De welhaast dodelijke combinatie van metal en hip-hop lijkt nog altijd goed te werken. Dit album beukt zich van begin tot eind een weg door je speakers en heeft geen medelijden met eventuele buren… Voor zulke muziek is (natuurlijk) altijd een publiek te vinden.

Goed, voor wie redelijk op de hoogte is van het nieuws en toch al veel naar maatschappelijk bewuste muziek luisterde, zal de boodschap van (Hed) P.E. niet echt een eye-opener zijn. Toch is die boodschap belangrijk, het is de benzine die de motor van dit vijftal laat lopen. Zo levert die boodschap in ieder geval een explosief album op. Geen muzikale vernieuwing, immers, in de jaren ’90 was dit soort muziek schering en inslag, maar wel een uiterst oprecht geluid.

Ik help (Hed P.E.) hopen dat we in 2012 een periode ingaan van vrede en saamhorigheid. Dat die verfoeide muziekindustrie nu eindelijk eens de muziek op de eerste plaats zet. Dat er een einde komt aan uitbuiting. Ik ben echter, wat dat aangaat, wat cynisch aangelegd. Heel goed van (Hed) E.P. om dat cynisme even flink uit de weg te ruimen. Zowel live als op CD weet (Hed) P.E. nog altijd verheffende muziek te brengen!

« News: Fourteen Twentysix Geeft Gratis Single Weg! | Review: Benjamin Biolay – La Superbe »