Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Get Well Soon – Vexations

« Review: Vampire Weekend – Contra | Review: The Unisex – Firesoul »

Het eerste muzikale hoogtepunt van 2010 (wat mij betreft), komt van Duitse bodem. Het is het geesteskind van Konstantin Groppers: Get Well Soon. Get Well Soon is op het podium een band maar in de studio is het Groppers zelf die nagenoeg alle instrumenten bespeelt. Sinds 2008 brengt de Berlijner (Engelstalige) EP’s uit, 2010 is het is het de beurt aan zijn tweede album: ‘Vexations’.

Klassiek

Konstantin Groppers heeft onderricht genoten aan de Mannheimer Popakademie, hij heeft van vader en moeder een opvoeding gekregen met de nadruk op klassieke muziek. Geen garantie voor succesvolle indie-rock, maar wel een goede basis voor de ietwat eigenzinnige muzikant die Groppers is.

Met ‘Vexations’ laat Groppers zien waar hij toe in staat is: Intelligente indie met een drempel. En laat ik duidelijk zijn: een drempel is een positief ding, het houdt die mensen buiten die überhaupt niet binnen willen zijn. ‘Vexations’ is geen materiaal om op te dansen, het is muziek om daadwerkelijk te beluisteren. ahum…

Progressief

‘Vexations’ kent grote gebaren maar ook meer ingetogen werk. Men kan er (in ruime mate) blazers zowel als strijkers op ontwaren, de basis kan echter het best als (lichte en progressive) rock worden omschreven. Ik denk dat als je Andrew Bird, Beck, The Dears en Editors bij elkaar in de mixer gooit, iets wat op Get Well Soon het resultaat zal zijn. Vexations is dan ook niet met een enkele term te vangen…

Nu en dan doet dit album aan als een duister sprookje om vervolgens hoogst artistiek en chaotisch uit de hoek te komen. Een van mijn favoriete nummers op dit album (‘5 Steps – 7 Words’) lijkt zelfs te zijn beïnvloedt door gospel muziek. Get Well Soon bedient zich van meerdere stijlen maar heeft met ‘Vexations’ toch een solide geheel afgeleverd.

Wereldklasse

Ik durf te stellen dat Get Well Soon niet enkel binnen de Duitse grenzen het beste is wat er aan indie rock te beleven is, ik denk dat het van wereldklasse is. Get Well Soon laat zich moeiteloos meten met de betere Britse en Amerikaanse bands. ‘Vexations’ mag niet in je platenkast ontbreken!

Get Well Soon – Angry Young Man [Official Video]

Een korte Duitstalige docu over ‘Vexations’ (geen ondertiteling)

Erg goed om te weten, Get Well Soon treedt ook op in Nederland!

05 maart 2010: Vera, Groningen

06 maart 2010: Tivoli, Utrecht

07 maart 2010: De Nieuwe Nor, Heerlen

« Review: Vampire Weekend – Contra | Review: The Unisex – Firesoul »