Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Fun Lovin’ Criminals – Classic Fantastic

« Review: John Carrie And Moor Green – Clearing Air | Review: Men Among Animals – Run Ego »

Als ik ‘Classic Fantastic’, het nieuwe album van Fun Lovin’ Criminals (FLC), kort en krachtig moet samenvatten, dan zeg ik: ‘Feestje, fout en funky’. Ik denk dat ik met zo’n omschrijving ook direct de kern van FLC raak.

FLC had in de jaren ’90 een grote hit met ‘Scooby Snacks’, een eenmalig hoogtepunt dat de band nooit meer zou overtreffen. Het maakte de band wel in een keer wereldberoemd. Voor mij was het heel aardige kennismaking met een groep die me later meerdere malen positief verrast heeft met hun aanstekelijke funky muziek.

Wat ik altijd verrassend heb gevonden is dat FLC de stad New York als vestigingsplek heeft. Zelf zou ik ze veel eerder plaatsen in steden als Miami. Warme steden in het zuiden van de VS met veel latijns-Amerikaanse invloeden. Ook ‘Classic Fantastic’ is een album die mijn verbeelding direct op sleeptouw neemt naar Scarface-achtige taferelen: Hawaïshirts, convertibles en drugsdeals, afgesloten door shady Spaanstalige mensen.

Wat mij betreft slaagt FLC er nog altijd in een wat schemerig sfeertje neer te zetten. Uiteindelijk heeft dat wel vaak het effect op mij dat de verveling toeslaat. Leuk jongens, die act, maar is die niet iets te ver verweven met de muziek? Beperkt het jullie mogelijkheden niet ontzettend om nog een beetje te groeien in de muziek?

‘Classic Fantastic’ is wat mij betreft een vermakelijke plaat die zich makkelijk laat consumeren. FLC is funky als altijd en zal het zeker goed doen op je feestje. Dit album is daarmee in essentie niet zo heel erg verschillend van eerdere FLC platen. Tikkeltje oppervlakkig, wie echt gaat luisteren zal zich na drie maal waarschijnlijk vervelen. Diepgang? Daar doet FLC niet aan!

Het is dan ook zaak FLC, en daarmee ‘Classic Fantastic’, niet al te serieus te nemen. De band gaat mee sinds 1993 en is daarmee een band op leeftijd. Dat merk je nergens aan. Als altijd is dit trio muzikaal even sterk gebleven, staan ze garant voor een paar heerlijke funky tracks maar weten ze niet echt te verrassen.

Flink aan de Tequila als je ‘Classic Fantastic’ gaat luisteren, dat is mijn advies!

« Review: John Carrie And Moor Green – Clearing Air | Review: Men Among Animals – Run Ego »