Ontdek Oprechte Muziek!

Fruit Bats – The Ruminant Band

« Modest Mouse – No One’s First and You’re Next | Yacht – See Mystery Lights »

Artiest: Fruit Bats

Album: The Ruminant Band

Genre: Indie Folk Rock

Release: 2009

Label: Sub Pop

Recensent: Edward

Waardering: 4/5

Koop The Ruminant Band

Zanger en gitarist Eric Johnson is bandlid van The Shins, een in indie kringen behoorlijk bekende band. Voor dat hij zich aansloot bij die band kwam speelde hij echter al in een andere band: Fruit Bats. Na zijn overstap naar The Shins was het afwachten met grote vreze of Fruit Bats ooit nog met iets nieuws zou komen. Wel nu, de tijd is aangebroken om rustig adem te halen, de uitgave van ‘The Ruminant Band’ is inmiddels een feit.

De muziek van Fruit Bats komt uit het zelfde straatje als die van The Shins; indie folk rock met veel invloeden vanuit de jaren ’60 en ’70. Tikkeltje bleusy, tikkeltje psychedelisch ook. Bands waar je ze verder mee zou kunnen vergelijken zijn Dr Dog en (in iets mindere mate) Fleetfoxes. Allemaal bands die beantwoorden aan de vraag om muziek zoals die in voorbije tijden werd gemaakt. Ik noem een Bob Dylan, ik noem een Crosby, Stills, Nash & Young…

Wanneer een band zijn best doet om te klinken alsof ze eigenlijk dertig tot veertig jaar eerder actief had moeten zijn dan is het natuurlijk nog maar de vraag hoe geloofwaardig zo’n band over komt. Waar The Shins mij al redelijk snel vervelen doen Fruit Bats het op ‘The Ruminant Band’ al een stuk beter. Wellicht omdat ze wat minder lijzig zijn, omdat er net iets meer kracht in het spel zit.

Wie de titels van de nummers op deze plaat leest wordt op het verkeerde been gezet. Titels al ‘Singing Joy To The World’, ‘The Blessed Breeze’ en ‘Beautifull Morning Light’ doen vermoeden dat deze band het evangelie willen verspreiden. Tja, de boodschap van deze heren is blij maar met godsdienst heeft het niet direct iets te maken. Wel staat voorop dat er niks kwaads van deze muziek uitgaat. Veel van de wijsjes op dit album laten zich goed meefluiten! (Dat is positief!)

‘The Ruminant Band’ is een album dat vrolijk stemt. Fruit Bats is geen band die op de retro toer is gegaan omdat dat toevallig mode is. De muziek die deze band maakt lijkt oprecht en uit het hart te komen. Echte indie dus! Een aanrader voor mensen die van The Shins en/of Dr Dog houden.

« Modest Mouse – No One’s First and You’re Next | Yacht – See Mystery Lights »