Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Dr. Dog – Fate

« Peaches – I Feel Cream | Paper Route – Absence »

Dr. Dog is beter dan Fleet Foxes! Hallo, ben je wakker? Ik maak even een flink statement hier. Waarom? Omdat Dr. Dog wat mij betreft die aandacht verdient. Ik heb kennis gemaakt met het album ‘Fate’ en ben er door ontroerd, zo wauw kan muziek zijn!

De vergelijking tussen Dr. Dog en Fleet Foxes maak ik op grond van het feit dat beide bands met verve teruggrijpen naar de verleden tijd. Beiden maken liedjes uit het hart en met een oprechtheid waar de ware muziekliefhebber het alleen maar warm kan krijgen. Fleet Foxes blinkt daarbij uit in het creëren van harmonie. Echter: Daar waar Fleet Foxes een album heeft gemaakt waarbij een aantal nummers er echt uit springen is het Dr. Dog gelukt een over de gehele linie interresante plaat te maken.

De muziek van Dr. Dog is geinspireerd op jaren zestig bands als The Band. Ze worden vaak omschreven als psychedelisch, een term die wat mij betreft niet geheel de lading dekt. In ieder geval niet als het gaat om de stijl van de muziek, we hebben hier echt niet te maken met een hedendaagse variant op Jefferson Airplane.

‘Fate’ staat vol met hele tastbare liedjes. Zelfs wanneer je dit album digitaal afspeelt doet het nog aan alsof je het van vinyl afluistert. Dat komt echt niet doordat ze enige vorm van ruis hebben toegepast. De nummers kennen van nature een soort warmte die blijft, ook wanneer die in eentjes en nulletjes wordt gevangen. (Toegegeven, in het productie proces is er wat gesjoemeld met de sound maar dat is niet perse een negatief gegeven)

Deze vijfkoppige formatie uit Pennsylvania heeft alles te bieden waar onze tijdgeest om vraagt: Oprechte muziek die doet denken aan vroeger toen, volgens sommigen, de beste muziek werd gemaakt. Het is muziek die wat dat betreft net zo goed op radio 1, radio 2 en 3FM kan worden gespeeld. Het enige waar het Dr. Dog aan ontbreekt is dat ze niet erg doorbreken, niet in de polder in ieder geval, het album ‘Fate’ stamt inmiddels uit 2008 en is slechts bij een enkeling bekend.

Ergens is het ook wel lekker dat Dr. Dog zo relatief onbekend is. Dat maakt het extra speciaal. Fleet Foxes voor de grote meute, Dr. Dog voor een selecte groep fijnproevers…

Beluister dit album / Koop Fate via Amazon

« Peaches – I Feel Cream | Paper Route – Absence »