Ontdek Oprechte Muziek!

Dirty Projectors – Bitte Orca

« Review: Spinnerette – Spinnerette | The Rumble Strips – Welcome To The Walk Alone »

Artiest: Dirty Projectors

Album: Bitte Orca

Genre: Indie rock

Release: 2009

Label: Domino Records

Recensent: Edward

Waardering: 3/5

Koop Bitte Orca via Amazon

Hoewel het nooit de bedoeling is geweest om hip te zijn, ontkomt de band Dirty Projectors er niet aan. Vinden je vrienden je niet cool genoeg? Zeg dat je het album ‘Bitte Orca‘ helemaal te gek vindt en je verdient geheid respect. Waarom dat is? De band doet zo lekker zijn eigen ding en toevallig slaat dat dingetje aan.

Dirty Projectors is de band rond Dave Longstreth. Laatstgenoemde richtte de experimentele indie formatie op in 2002. Sindsdien wisselde de samenstelling nogal eens. Wellicht komt het door die wisselende samenstelling dat Dirty Projectors op ‘Bitte Orca’ heel anders klinkt dan op het uit 2005 stammende ‘The Getty Address’. ‘Bitte Orca’ is indie van het type recht door zee. Geen poespas.

‘Bitte Orca’ onderscheid zich vooral van voorgaande Dirty Projectors albums doordat het album wat minder gekkigheden bevat. Misschien dat de band iets toegankelijker wilde zijn? Het maakt ‘Bitte Orca’ net iets makkelijker voor de gemiddelde luisteraar. Het knappe is dat het niet overkomt als of er creatieve compromissen zijn gesloten. Wellicht ligt daar de sleutel tot de hipheidsfactor van Dirty Projectors. Het is kunstzinnig maar (tot op zekere hoogte) wel luisterbaar.

De (groeiende) populariteit van Dirty Projectors zou je kunnen bekijken als een prestatie van formaat. De band doet geen concessies om maar bij het grote publiek in de smaak te vallen. Eerder stellen ze de definitie van populaire muziek bij zodat die definitie ook hun omvat. Hier spreekt grootsheid uit. Onafhankelijkheid, indie…

Respect voor deze band. Al moet van dit album wel gezegd worden dat het nu en dan misschien iets te simplistisch is van opzet. Het kunstzinnige karakter maakt het werk van Dirty Projectors, hoe toegankelijk dan ook, enigsinds afstandelijk en uit de hoogte. Het is moeilijk een echte band te krijgen met ‘Bitte Orca’, de hipheidsfactor ten spijt.

« Review: Spinnerette – Spinnerette | The Rumble Strips – Welcome To The Walk Alone »