Ontdek Oprechte Muziek!

Department of Eagles – In Ear Park

« The Bronx – The Bronx (III) | MGMT – Oracular Spectacular »

Artiest: Department of Eagles

Album: In Ear Park

Genre: Genre

Release: dd-mm-2009

Label: label

Recensent: Edward

Waardering: goed

Koop In Ear Park via Amazon

Soms heb je een album dat helemaal niks met je doet. Zo eentje die je niet eens in zijn totaliteit beluisterd omdat je de aanname hebt gemaakt dat je niet op dezelfde frequentie zit. Ik heb dat best wel vaak maar kan mezelf ook vaak genoeg dwingen toch verder te luisteren.

Department of Eagles heeft een voor mij zo moeilijke plaat uitgebracht: ‘In Ear Park’. Het album heeft een behoorlijke tijd in mijn iTunes bibliotheek moeten ‘rijpen’. En toen hij dan eenmaal op smaak was had dit album nog het meest weg van een wrang wijntje. Op mijn tong wel te verstaan want ik kan mij voorstellen dat genoeg mensen dit album fantastisch zullen vinden.

Want als dit album al een wrange wijn is, dan toch wel een heel bijzondere. Zeker, uit een goed jaar, die conclusie kunnen we over 2008 toch wel trekken. Het bijzondere aan Department of Eagles is dat ze niet direct met de grote Indie stroom meedrijven.

Department of Eagles zou het beste vriendje van Fleet Foxes kunnen zijn. Maar dan wel het vriendje die vol zit van kritiek op die goede vriend en nooit klakkeloos meedoet. Dat resulteert in een album dat moeilijk te behappen is wat betreft de eerste zes nummers.

Wordt het daarna beter dan? Wel, laat ik zeggen dat ik blij ben mijzelf tot luisteren te dwingen. Want tot en met het zesde nummer luister je naar nummers die redelijk eentonig zijn. Een typisch stemgeluid van de zanger met hoge achtergrond vocalen. Soms zelfs een beetje zeurderig.

Dan het zevende nummer, hier gebeurt het. De luisteraar wordt een aantal gewetensvragen gesteld. Of je bijvoorbeeld nog wel eens naar je oude platen luistert. Plots zwelt de muziek aan om dan weer de adem in te houden en vervolgens heel berekenend uit te blazen. Steeds harder: piano. Nog harder: violen!

Dan weer stilte. Een volgende nummer, ‘Waves of Rye’ begint. Maar er is iets veranderd! En vanaf nu heb je een interessante plaat in je bezit. Zit ‘In Ear Park’ uit en je wordt rijkelijk beloont. Eerst wel even door de zure appel heen bijten.

« The Bronx – The Bronx (III) | MGMT – Oracular Spectacular »