Ontdek Oprechte Muziek!

Coldplay – Viva La Vida

« dEUS – Vantage Point | Review: The Dears – Missiles »

Artiest: Coldplay

Album: Viva La Vida

Genre: Rock

Release: 2008

Label: label

Recensent: Edward

Waardering: goed

Koop Viva la Vida [Vinyl] via Amazon

Jaaroverzichten, daar is het nu de tijd voor. En hoewel iedere TV-zender zo zijn eigen kijk heeft op het nieuws, weet ik een ding zeker. De gemeenschappelijke factor van alle jaaroverzichten dit jaar is: ‘Viva La Vida’ van Coldplay wordt als muziek op de achtergrond gebruikt.

Want als er zoiets zou bestaan als ‘de soundtrack van 2008’ dan mag Coldplay simpelweg niet ontbreken. Heeft niet bijna iedereen hitsingle ‘Viva La Vida’ gehoord? En ja, wennen was het wel voor Coldplay fans. Coldplay heeft klaarblijkelijk ingezien dat de weg van het vorige album ‘X and Y’ een doodlopende was.

‘Viva La Vida’ lijkt geschreven te zijn voor allerzielen. De Katholieke dodenherdenkingsdag. De meeste teksten hebben betrekking op de dood, en ergens zit daar een stukje schoonheid in. Tenminste, zoals Coldplay dat weet te vertolken. Een beetje apart maar wel oprecht.

Het sterkste nummer van dit album is, voorzover ik kan nagaan, niet op single uitgebracht: ’42’. Hierin herkennen we een beetje het oude Coldplay door het lekker afwijkende gitaarspel in het middenstuk. Daarnaast kan ik niet om het nummer ‘Violet Hill’ heen, hierin zit een zelfde soort kracht als die hit van oh zo lang geleden: ‘Politics’. Inderdaad, van dat zeer goede album ‘A Rush Of Blood To The Head’.

Coldplay is onmiskenbaar een mainstream band geworden. Dat kon ergens ook niet anders. Laten we Chris Martin en de zijnen in ieder geval dankbaar zijn dat deze band een karikatuur van zichzelf weigert te worden. Coldplay doet waar het zin in heeft. Geef ze eens ongelijk.

Past lekker bij de Kerst trouwens, ‘Viva La Vida’. Met die kerkklokken bedoel ik… Juist, Coldplay dames en heren.

« dEUS – Vantage Point | Review: The Dears – Missiles »