Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Candy Claws – In The Dream Of The Sea Life

« Review: The Elephants – Take It | Rodrigo y Gabriela – 11:11 »

Rachel Carson schreef in 1951 het boek ‘The Sea Around Us’, een non-fictie boek over het leven in de zee. Dit boek werd ontdekt door Ryan (achternaam onbekend), zanger van het uit Colorado afkomstige Candy Claws, in de boekenkast van zijn grootouders. Op dat moment was Candy Claws al twee jaar (het complete bestaan van deze band) bezig met nummers die allemaal de zee als thema hadden.

Ryan werd getroffen door de schoonheid van ‘The Sea Around Us’. De vondst van het boek betekende een doorbraak in het maken van het album ‘In The Dream Of The Sea Life’. Het album is daarmee niet alleen een op zichzelf staand muziekstuk, het is de soundtrack geworden van een boek.

Tweederde van onze planeet wordt bedekt door oceanen en zeeën. Grote delen daarvan gaan gepaard met mysterie. Candy Claws weet dat gevoel voor mysterie heel goed uit te werken in zijn muziek. De melodieën op dit album zijn zweverig, nauwelijks tastbaar. Daarbij is het album zeer consequent in zijn stijl. Je zou bijna kunnen spreken van eentonigheid ware het niet dat het album daar voor veel te spannend is.

Het is alsof je met een vlot op zee rond drijft. Het grote beeld mag dan eentonig zijn, zee overal waar je kijkt, er gebeurt van alles. Water klotst tegen je vlot aan, golven komen en gaan, er is beweging al om. Precies zo laat Candy Claws zich omschrijven. In grote lijnen gebeurt er niet zoveel, in details echter zoveel meer. Dan hebben we het nog niet eens gehad over wat er zich onder het wateroppervlak bevindt. ‘In The Dreams Of The Sea Life’ bevat een heel natuurlijk spanningsveld, je zou je als luisteraar wel willen overgeven aan de zee, tegelijkertijd vrees je voor wat er zou kunnen gaan komen. Wordt je heel misschien opgeschrikt door een haai of word je blij begroet door een dolfijn?

Het blijft niet alleen bij de spanning aan de oppervlakte. Candy Claws neemt ons ook mee onder water. Je zou over In The Dream Of The Sea Life kunnen spreken als over een trip. Een tamelijk lange trip, zo krijgen we de branding van de zowel de Italiaanse als de Filipijnse kust mee.

‘In The Dreams Of The Sea Life’ is een ervaring waar je open voor moet staan. Candy Claws neemt je weliswaar mee op een trip, je zult wel zelf moeten blijven roeien. Om in begrijpelijke taal te blijven: als luisteraar moet je nu en dan enige moeite doen om bij de les te blijven. Als je echt goed wil aanpakken dan download je het boek ‘The Sea Around Us’ op je E-reader en gebruik je Candy Claws om jezelf compleet te verliezen in een andere wereld.

« Review: The Elephants – Take It | Rodrigo y Gabriela – 11:11 »