Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Beirut – March Of The Zapotec / Realpeople Holland

« The Fray – The Fray | Review: Loney, Dear – Dear John »

Het honderdste artikel op ekaya.nl, dat kun je niet zomaar voorbij laten gaan. Dat moet gevierd worden met flink wat koperwerk, vodka en hevige dansen, als was je op de Balkan. Verrek, dat zijn zo’n beetje de ingrediënten van Beirut! Hoe gepast om juist deze recensie over ‘March Of The Zapothek / Realpeople Holland‘ te laten gaan.

Goed, heel leuk allemaal, maar wie of wat is Beirut? Wel, Beirut is een band uit New York. Deze band is opgericht door Zach Condon. Een Amerikaan. Een Amerikaan die muziek maakt die aan traditionele Balkan muziek doet denken is wel een beetje raar. Er is een verklaring voor.

Zach Condon heeft enige tijd in Europa gewoond. Sterker nog, woonde voor een tijdje zelfs in ons eigen Amsterdam! Ergens in Europa is hij in aanraking gekomen met de meer traditionele Oost-Europese muziek. Voor Zach Condon een grote inspiratie. Een van zijn inspiraties, deze review behandelt namelijk twee albums die in een hoesje worden uitgegeven. Vandaar die ‘/’.

‘March Of The Zapotec’ doet uiterst Balkan aan, op de Engelse zang na dan. Die had achterwege mogen blijven, bij dit soort muziek hoort een ander soort zang thuis; Een luide, overslaande, emotionele, door drank gekleurde stem. In een onverstaanbare taal. Bloed doorlopen ogen, praten met de handen, ezels met karren, auto’s van onbeduidende merken, dat werk. Gelukkig is het grootste gedeelte van dit album instrumentaal.

‘Realpeople Holland’ is simplistische elektro. Had zo in Oost-Europa gemaakt kunnen worden. Aardige riedeltjes die zomaar een eind met je aan de wandel gaan om uiteindelijk nergens terecht te komen. Daar waar ik het heb over ‘aardige riedeltjes’ zou een ander het hebben over ‘uiterst irritante deuntjes die dagenlang in je hoofd kunnen blijven zitten’.

‘March Of The Zapotec’ is voor mij aanzet mijn collectie Balkan muziek eens uit te gaan breiden. Leuk album maar echt, die Engelse zang heeft geen enkele meerwaarde. Toch, ik kan mij zo voorstellen dat het lekker Vodka drinken is op dat album, en als je dat dan genoeg hebt gehad dan is ‘Realpeople Holland’ vast ook helemaal top.

« The Fray – The Fray | Review: Loney, Dear – Dear John »