Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Beak – Beak

« Postman – Postman | Venice Is Sinking – Azar »

Artiest: Beak

Album: Beak

Genre: Indie, triphop

Release: 2009

Label: Invada Records

Recensent: Edward

Waardering: 3/5

Dit album is verkrijgbaar via de site van beak

De triphop van Beak is een ode aan ritme. Het zijn de bas en de drums die het gelijknamige album van de band stuwen als betrof het hier een natuurkracht.

Beak is een trio gevormd door Geof Barrow, Matt Williams en Billy Fuller. Barrow ken je wellicht van zijn werk met Portishead. Billy Fuller heeft een wel heel indrukwekkend lijstje aan reverenties: Massive Attack, Robert Plant en Malakai zijn toch niet de minste namen. Matt Williams speelt binnen Beak Keyboard, hij kenmerkt zich door zijn vrije spel.

De muziek van Beak kun je plaatsen ergens tussen Massive attack en Portishead, zei het in een heel donker en vochtig hoekje, het is allemaal net even een tikkeltje minder uitnodigend, minder gepolijst en meer experimenteel. De sound is ruw en dat heeft er alles mee te maken dat het dit album ontbreekt aan enige overdubs of herstelwerk. Hierdoor klinkt ‘Beak’ af en toe wat ‘vies’, aan de andere kant neemt het ook de afstand tussen luisteraar en muzikant weg; hier zijn geen onmenselijke opperwezens bezig, wat je hier hoort is het werk van mensen van vlees en bloed.

De hoofdrol is voor de bas en de drum. Aan de toetsen en de zang de weledele taak om het geheel werkelijk experimenteel en nu en dan psychedelisch te maken. En alhoewel het keyboard en de vocalen minder naar voren komen dan de ritmesectie lukt dat aardig. Goed, het leidt niet tot songs die de grote radio stations zullen bereiken (gelukkig niet), het leidt wel tot een unieke muzikale beleving. Ik zou bijna willen stellen dat Beak met muzikale vernieuwing bezig is!

« Postman – Postman | Venice Is Sinking – Azar »