Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Skunk Anansie – Wonderlustre

« Video: Weezer – Memories | Video: Florence And The Machine – Heavy In Your Arms »

Goed om te weten: ‘Wonderlustre’ is nog maar het vierde studio-album van Skunk Anansie, een band die in 1994 formeerde. Vijf albums als je het in 2009 uitgebrachte best of (of greatest hits, dat is niet direct hetzelfde…) album ‘Smashes & trashes’ meetelt. Een best of die eigenlijk wat te vroeg is gekomen. Of toch eigenlijk ook weer niet…

Een best of album is een soort muzikale grafsteen. Het geeft akte van wat geweest is. Dat is in het geval van Skunk Anansie niet anders. En ja, 10 jaar na je laatste album (Post orgasmic chill verscheen in 1999, de vorige eeuw!) is een verzamelaar een leuke aanvulling voor je pensioen.

Eerst een album met je grootste hits, om vervolgens weer de studio in te duiken voor een volwaardige studioplaat, dat is frappant. Wat voor zin heeft die best of dan gehad?

Skunk Anansie is anno 2010 springlevend, weg dus met die grafsteen die ‘Smashes & trashes’ heet. -Leuk voor wie muzikaal nooit verder is gekomen dan de jaren ’90, zal vast heel goed staan tussen de verschillende edities ‘Het beste van de top 40’.-

Terug naar het heden, hier is ‘Wonderlustre’!

Moet wel gezegd worden, zonder ‘Smashes And Trashes’ was ‘Wonderlustre’ nooit tot stand gekomen. Het zorgde er voor dat de band weer bij elkaar kwam, erachter kwam dat Skunk nog wat moest maken. Er bleek nieuwe energie te zijn, inspiratie en werklust!

Het brengt ons in ieder geval een hele degelijke mid-tempo rockplaat. Met nummers die zich kenmerken door stevige riffs, maar ook voor gevoelige ballads. Het is goed mee schreeuwen en huilen met zangeres Skin’s immer fabuleuze zang. Niet voor niets wordt het album zelfs door marketeers een muzikale emotionele achtbaan genoemd. Dat klinkt wel heel heftig, maar een kern van waarheid zit er wel in.

Het album gaat over liefde, lust en relaties. Alle kanten die drie thema’s meebrengen worden bezongen. Skin gaat behoorlijk de diepte in.

Gelukkig is ‘Wonderlustre’ geen zeurderig album. Daarvoor is Skunk Anansie teveel Skunk Anansie; er moet wel gerockt worden! Dit album kent een aantal nummers die het wat dat betreft live goed zullen doen. Genoeg materiaal om op mee te hossen. Genoeg ook om mee uit te rusten.

Of Skunk Anansie met dit album nog weet te verrassen? Niet echt nee, de sound is vrijwel hetzelfde gebleven, op z’n hoogst wat verfijnd. Ken je de band, dan ken je ‘Wonderlustre’ in principe ook al.

De vraag is of dat heel erg is. Skunk Anansie is altijd een sterke rockformatie geweest, waarom dan willen verrassen? De band heeft de draad weer opgepakt daar waar het de vorige eeuw is gebleven. Inclusief aantrekkelijke baslijnen en stevig gitaarwerk. Daar worden vast een hoop mensen heel erg blij van!

« Video: Weezer – Memories | Video: Florence And The Machine – Heavy In Your Arms »