Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Of Montreal – False Priest

« Hot Video Alert: Röyksopp – The Drug | Hot Video Alert: Deerhunter – Helicopter »

De band Of Montreal maakt indie rock met een erg funky gehalte. Dusdanig funky dat het album ‘False Priest’ nu en dan absurdistische vormen aanneemt. Niet heel erg raar met iemand als David Barnes als voorman. Deze man is funk. Dat gaat verder dan muziek, hij is tevens schilder. Het artwork bij dit album (daarom koop je CD’s!) is van zijn hand en erg de moeite waard! Al vast een eerste positieve punt van kritiek!

Kijk je naar het schilderwerk van Barnes dan kun je dat bestempelen als uitbundig en freaky. Precies zo klinkt ‘False Priest’. Grenzen lijken nergens te bekennen.

Ze zijn er wel: Precies op de scheidslijn van vastomlijnde songs en artistieke vrijheid. Dat kan kietelen, maar ook jeuken.

Een vast gegeven bij nagenoeg alle nummers op ‘False Priest’ is dat ze uitgaan van hetzelfde principe als de meeste pop songs, er is een duidelijke structuur te herkennen van coupletten en refreinen. Niks geen 5 minuten opbouwen om dan in een anti-climax te belanden.

De kietel- (of jeuk-) factor ligt besloten binnen een vrij braaf fundament. Het zijn synthesizer solo’s, achtergrond koortjes en gekke kopstemmen waar de band mee losgaat, maar tegelijkertijd wel binnen de lijntjes blijft. Gekte die daarom redelijk makkelijk te consumeren valt, en ergens ook wel hitpotentie heeft.

Aan de andere kant, het zal bij velen juist verkeerd kunnen vallen. Omdat het ergens allemaal wat ‘fout’ aandoet. Of Montreal is er duidelijk niet op uit om door iedereen te worden geliefkoosd.

Het geluid dat Of Montreal op ‘False Priest’ laat horen kan omschreven worden als een mix tussen Prince, Ween, David Bowie, Outkast, een tikkeltje Scissor Sisters en nog wat MGMT. Muzikanten/bands die allen gemeen hebben dat ze vooruitstrevend zijn en gemakkelijk verschillende stijl invloeden toelaten. Dat gaat ook op Of Montreal. De band put uit een groot aantal muzikale invloeden en combineert naar believen.

‘False Priest’ is een plaat waaruit enthousiasme spreekt. Binnen eenzelfde soort raamwerk als de eerste de beste pop band, weet het te verrassen, een heel eigen gezicht te laten zien. Een dynamische plaat die vrolijk maakt.

« Hot Video Alert: Röyksopp – The Drug | Hot Video Alert: Deerhunter – Helicopter »