Ontdek Oprechte Muziek!

Alberta Cross – Broken Side Of Time

« Basement Jaxx – Scars | Monsters Of Folk – Monsters Of Folk »

Alberta Cross start met een flinke voorsprong. De band werd bejubeld in (onder andere) het gezaghebbende magazine Rolling Stone. Daarnaast mochten ze in de UK toeren met bands als Oasis, The Shins en Bat For Lashes. Allemaal op basis van de in 2007 opgenomen EP ‘The Thief & the Heartbreaker’. Kijk, dan doe je het als nieuwkomer bepaald niet slecht. Des te hoger zijn natuurlijk ook de verwachtingen van het debuutalbum ‘Broken Side Of Time’.

Of de hoge verwachting wordt waargemaakt? Ja, Alberta Cross zou best wel eens de rock sensatie van 2009 kunnen zijn! De band is in vele opzichten het beste van meerdere werelden. Hoewel het zijn thuisbasis in New York heeft, komen twee van de bandleden uit Zweden, is er een iemand is Brits en weer twee anderen zijn Amerikaan. Dat is behoorlijk veel muzikale cultuur om op terug te vallen!

Kings Of Leon

Alberta Cross wordt veelvuldig met, die andere rock sensatie van dit moment, Kings Of Leon vergeleken. Daar is grond voor, maar het getuigd vooral van een enorme luiheid van sommige muziek critici. Op ‘Broken Side Of Time’ laat Alberta Cross horen dat het zoveel meer is. Zo doet de zang van Petter Ericson Stakee toch wel heel erg denken aan die van Neil Young en heb ik KOL nog nooit kunnen betrappen op het zo goed toepassen van invloeden vanuit folk en country.

Grote podia

‘Broken Side Of Time’ begint in eerste instantie nogal slow met het nummer ‘Song 3Three Blues’. Dit nummer maakt goed duidelijk waar we hier mee te maken hebben. Dit is rock met zijn fundament diep in de Americana! Alberta Cross in zijn meest explosieve vorm komen we tegen op nummer 2 op dit album met ‘ATX’. Dit nummer heeft alles in zich wat nodig is om een groot publiek in vervoering te brengen. Het heeft een aanstekelijke melodie en laat zich gemakkelijk meezingen. Wellicht is het nog beter om er met een man of 6000 bij op en neer te gaan springen; Alberta Cross leent zich bij uitstek goed voor de grote podia en festivals. (Ze waren ook te bewonderen op Lowlands 2009)

Gas terug

Als je er als band er voor kiest om zo vroeg op je album je luisteraars al wakker te schudden, dan sta je voor de moeilijke opgave om daarna de aandacht vast te houden. Dat lukt Alberta Cross behoorlijk goed. Niet door meer uptempo nummers er door te knallen. Juist door gas terug te nemen en heel af en toe te accelereren weet Alberta Cross de spanning op te bouwen. Dat levert meeslepende nummers op zoals ‘Rise From The Shadows. Titelsong ‘Broken Side Of Time’ is aan de andere kant meer groots van opzet.

Talent

Alberta Cross ontleent aan zijn drie nationaliteiten vele kwaliteiten. De Zweedse kwaliteit van liedjes schrijven, de Britse kwaliteit van intelligent musiceren en de Amerikaans kwaliteit van stijl, gevoel en grootsheid. Quatsch natuurlijk, Alberta Cross barst uitelkaar van het talent. Dat staat los van welke nationaliteit dan ook. De band lijkt er helemaal klaar om de (westerse) wereld te veroveren. ‘Broken Side Of Time’ zal slechts de opmaat blijken!

« Basement Jaxx – Scars | Monsters Of Folk – Monsters Of Folk »