Ontdek Oprechte Muziek!

Interview Fiction Plane: “Fuck Kane!”

« Hot video Alert: The Dead Weather – Die By The Drop | Hot Video Alert: The Apples In Stereo – Dance Floor »

Fiction Plane staat op het punt een derde studio album ‘Sparks’ uit te geven. Dus nee, over bassist en zanger Joe Sumner’s vader Sting zullen we het in dit interview niet hebben. Wel over muzikale groei, commercie, optredens, en hun eerste indruk van 3FM Awards winnaar Kane!

We ontmoeten Joe Sumner en gitarist Seton Daunt in het Amsterdam American Hotel. Onze angst dat de band na drie vol geplande persdagen wel moe zal zijn, blijkt ongegrond. De heren zijn goedgeluimd en verrassend energiek. Misschien zijn ze nog het best te omschrijven als een stel jonge honden. In ieder geval wel jonge honden die al behoorlijk aan de geur van succes hebben kunnen ruiken. In 2008 scoorde de band een wereldwijde hit met het nummer ‘Two Sisters’ (video).

Nirvana

Als je de muziek van Fiction Plane hoort, zul je die misschien niet direct associëren met bands als Nirvana en Rage Against The Machine. Toch zijn dit de muzikale helden van respectievelijk Joe en Seton. Joe zegt dat op het moment dat hij Nirvana hoorde, hij zeker wist dat hij in een band wilde spelen. “Ik voel me soms Kurt Cobain als ik op het podium sta,” vertrouwt hij ons op samenzweerderige toon toe. Zijn favoriete Nirvana album? “Bleach, omdat die zo lekker donker en zwaar is…”

Voor Seton geldt dat hij muziek wel leuk vond toen hij vooral te maken had met het jaren zestig materiaal van zijn ouders, maar echt van muziek ging houden toen hij Rage voor de eerste keer hoorde.

Daar waar zijn leeftijdsgenoten unaniem kozen voor Jazz, koos Joe voor de grunge. Op zijn zestiende stond hij voor het eerst op het podium. Live spelen is voor hem altijd een grote passie gebleven. Zeker als het op festivals aankomt, Fiction Plane heeft op een paar mogen spelen en wat hem betreft evenaart het seks. Moeten het alleen niet te strak georganiseerde festivals zijn. Seton is het met hem eens: “Het mooie aan een festival is de atmosfeer, mensen die voor drie dagen even compleet tot zichzelf komen en genieten van goede muziek.”

Lady Gaga

Hoe groot de passie voor live optreden dan ook is, de band mag ook graag in de studio vertoeven. “Een album opnemen doe je voor de eeuwigheid, dat maakt het speciaal,” aldus Joe. Seton voegt daaraan toe dat het met het opnemen van ‘Sparks’ het net was alsof hij weer zeventien was, zo ongedwongen ging het. Fiction Plane heeft er dan ook voor gekozen vooral de muziek te maken die dicht bij hen staat. Het album was al af toen een contract met Roadrunner werd aangegaan.

Seton: “Wij hebben een voor deze tijd redelijk uniek geluid, we hopen dat de mensen dat zullen waarderen. Het gaat ons er niet om of we een hit scoren, en nee, we willen zeker gaan muziek als Fergie of Lady Gaga maken. Dat zijn acts die ons werkelijk niks zeggen…”

Van links naar rechts: Pete Wilhoit, Joe Sumner, Seton Daunt

Als het aan Fiction Plane ligt blijven ze spelen tot ze oud en versleten zijn. Het heeft te maken met een zeker geloof in… niks eigenlijk. Setan heeft bijvoorbeeld nooit een studie gevolgd omdat hij alleen maar gitaar wilde spelen. “Dit werkt voor ons, en hey, we leven nog,” aldus Joe.

Kane

Chauvinistisch (ahum) als we bij Ekaya zijn, peilen we graag nog even de mening van de heren aangaande de Nederlandse muziek. Joe roept direct vol enthousiasme dat hij Aux Raus zo’n fantastische band vindt, en dat de Nederlandse muziek toch echt stukken beter is dan de Belgische.

Als we hem een nummer van Kane laten horen en we hem erbij vertellen dat die net een 3FM award hebben ontvangen reageert hij: “Een Shitaward? Wat is dit voor een goedkope Amerikaanse imitatie muziek?”. Kane maakt op hem een dusdanige indruk dat hij ons na afloop van het interview voorstelt “Fuck Kane” in de titel te zetten. Dat doen wij natuurlijk graag…

Over een andere Nederlandse band, Moss, zijn de heren eensgezind heel positief. Joe: “Het niveau van veel Nederlandse bands doet echt niet onder voor het Engelse. In Engeland zijn er misschien meer bands die bekend raken, maar dat heeft niks te maken met de taal of wat dan ook, het is in Engeland net iets makkelijker misschien.”

Fiction Plane hoopt nog lang muziek te mogen maken. Wij ook. De band brengt een fris geluid voor. Of ze nou een hit als ‘Two Sisters’ nog evenaren of niet, who cares? Toegevoegde waarde hebben ze sowieso!

interview door: Reem & Edward

tekst: Edward

« Hot video Alert: The Dead Weather – Die By The Drop | Hot Video Alert: The Apples In Stereo – Dance Floor »