Ontdek Oprechte Muziek!

Bijpraten: De ontdekking van het noorden (verslag van een festival)

« Video: Petter Carlsen – Even Dead Things Feel Your Love (live) | Live Recensie: Jóhann Jóhannsson & Hildur Guðnadóttir @ Explore The North »

De eerste editie van het Leeuwarder festival Explore The North zit er op. Een zeer sympathiek festival met een bijzondere insteek: het noorden ontdekken. Rondlopen op het festival bleek een regelrechte expeditie naar ultieme schoonheid, geuit in poëzie, schilderkunst en (bovenal) muziek!

Huiskamer

Wie op zaterdagmiddag de zeecontainer tussen alle marktkraampjes op het Waagplein wist te ontdekken, had toegang tot een paar uiterst knusse huiskamerconcerten en voordrachten van dichters zoals Arjen Hut.

Ik belande er midden in een sessie van Mr. Midje. Deze Engels zingende Friese singer/songwriter zong sommige van zijn songs met als reden dat zijn ouders ze nog nooit hadden gehoord. Vader en moeder keken trots toe hoe hun zoon zich tot het uiterste toe inspande om zijn muziek zo goed mogelijk uit te laten komen. Terechte trots, Mr. Midje toonde zich een talentvol muzikant waarvan niemand genoeg kon krijgen.

Het was gezellig, maar met veel mensen ook een tikkeltje benauwend in de zeecontainer. Na dichteres Irene Bal aan te hebben gehoord besloot ik even een luchtje te gaan scheppen. Derhalve miste ik helaas Rahziel, maar zat ik even later fris en fruitig bij het uit Liverpool afkomstige All We Are. Een sympathiek bandje die zijn muziek met veel enthousiasme en bezieling wist te brengen. Het was op de voorste rij alleen wel uitkijken niet de kop van de bas in je gezicht te krijgen. Enfin, de band vond het gaaf om in Leeuwarden te zijn en leek vastberaden terug te komen. Op de afterparty in de Paddy O’Ryan later die avond werd dat grif bevestigd.

Grandeur

Was die zeecontainer ’s middags in het stedelijk gedruis een knusse bestemming, de locaties voor de avond moesten het meer hebben van hun grandeur. Jan Douwe Kroeske’s 2Meter Sessies mocht samen met Teitur de avond aftrappen in de Grote Kerk, waar ook schilderijen van Gerard Boersma te zien waren. Een perfecte locatie ook voor het stemmige optreden van Jóhann Jóhannsson (Apparat Organ Quartet) en Hildur Guðnadóttir.

Met de oude synagoge en de Lutherse kerk was religieus Leeuwarden goed vertegenwoordigd. Al was die laatste kerk wel net iets te klein voor Seeljocht. Aan belangstelling geen gebrek bij dit intrigerende collectief, terecht ook, het optreden was zinderend! Blijkbaar liet het Vlielandse Great Wide Open zich prima vertalen naar een meer stedelijke omgeving. Breed uitgemeten muziekstukken vol piano lieten zich met graagte bewonderen. Heel bijzonder!

Hoogpolig Tapijt

In het chique congrescentrum Post Plaza was de sfeer toch net even anders. Hier was de bediening in handen van keurig hotelpersoneel. En de zalen? Wauw! Tijdens de optredens van Loney Dear en Hanne Hukkelberg konden je ogen heerlijk afdwalen naar het prachtige plafond van de Post Plaza Zaal. Een verdieping daarboven bevond zich de al even mooie Plugzaal. Men kon er van Passengers en Aestrid (een goed tegenwicht tegen al te veel subtiliteit!) genieten op prachtig hoogpolig tapijt!

Iets minder cachet maar toch zeker zoveel uitstraling hadden de lokaties in de Blokhuispoort. In de recreatiezaal van dit voormalige gevangeniscomplex, het onderkomen van Podium Asteriks, was een heus berkenbos gecreëerd. Men kon er genieten van zeer bijzondere optredens (zo is mij verteld) van I Am Oak en Islaja.

Volgend jaar weer!

Namijmerend tijdens de afterparty van de eerste editie van Explore The North waren er twee gedachtes die overheersten: “Wow, dit festival was te gek” en “Volgend jaar toch hopelijk weer?”

Vooral die laatste gedachte is belangrijk. Het Noorden is immers nog maar nauwelijks ontdekt. Op Explore The North mochten we een glimp zien, en ja, dat was betoverend mooi! Leeuwarden was even het centrum van alles wat op deze planeet als Noordelijk werd beschouwd en dat smaakt naar veel meer!

Foto’s

I am Oak, door Laurens Aaij

Islaja, door Laurens Aaij

Seeljocht door de lens van Oscar Anjewierden

Tot slot een mooie serie van Ruben van Vliet

Seeljocht

Seeljocht

I Am Oak

I Am Oak

I Am Oak

The Black Atlantic

The Black Atlantic

« Video: Petter Carlsen – Even Dead Things Feel Your Love (live) | Live Recensie: Jóhann Jóhannsson & Hildur Guðnadóttir @ Explore The North »