Ontdek Oprechte Muziek!

Lowlands 2013: de plussen en de minnen van de vrijdag

« Live recensie: Dranouter Festival | Ayco Duyster: festivalontboezemingen van een rusteloze meerwaardezoeker »

Voor de 21ste keer vind dit jaar het muziekfestival Lowlands plaats in biddinghuizen. Ekayaan Richard Ridder doet verslag vanaf de camping. De hoogte en dieptepunten worden dagelijks gerapporteerd en via facebook kun je foto’s terugzien.

De opening
Deze jonge zanger mag de vrijdag aftrappen in de grootste tent, de Alpha. Hij heeft er zin in en het publiek is ook nog vers en in voor een feestje. Al binnen een minuut klapt de goed gevulde tent mee op het openingsnummer “Grow old with me”. Gedurende het optreden zakt de aandacht van het publiek iets in, maar met de hit “Another love” is de aandacht weer helemaal terug. Prima opening van de dag.

Prettige verrassing
In de India tent mag The 1975 het publiek vermaken. Dat lukt prima. Jonge gasten die met ritmische gitaarrifs de heupen doen bewegen. De warmte in de tent dwingt de zanger zijn bril tijdens het optreden af te doen. Als hij die bij het laatste nummer weer opzet ziet hij een enthousiast publiek. Erg fijn bandje dat in het najaar nog een tour door Europa maakt.

De topper van de dag
Hurts stond vorig jaar op Pinkpop en dit jaar op Lowlands. Dat hoort natuurlijk andersom, maar fijn dat ze er stonden. Niet vies van een beetje pathetiek en show maken de heren er rond een uur of zes een mooi feestje van in de Bravo. Voor sommige misschien te glad, maar voor het aanwezige publiek waarschijnlijk een van de hoogtepunten van de dag. De heren stralen aan het eind ook gemeend enthousiasme uit, wat weer voor ze pleit. Een babd die nog wel een wat groter publiek mag berijken.

Degelijke bands
Niet alle optredens zijn een feest, maar er zijn ook gewoon bands die doen waar ze goed in zijn. Muziek maken die het publiek vermaakt. In die categorie vallen vandaag Villagers, Mikal Cronin en Band of Horses. Voor de ervaren concertganger een feest der herkenning met zo nu en dan een hoogtepuntje. Niks mis mee.

De dompers
Twee acts vielen vandaag wat tegen. De eerste is AlunaGeorge. Dit duo mocht met band openen in de Bravo. De mix van electro met R&B slaat niet heel erg aan. Te veel gedraai aan de knoppen. Geen reden om het optreden helemaal uit te zien. Een ander optreden dat we niet tot het eind zagen was Jagwar Ma. Deze Australische belofte mocht de Charlie afsluiten. De X-Ray was een betere plek voor ze geweest. Te veel muziek uit een doosje en het pakt ook nog niet. Jammer.

Foto’s van de eerste dag staan op onze facebookpagina. https://t.co/p4RZUARzsx

« Live recensie: Dranouter Festival | Ayco Duyster: festivalontboezemingen van een rusteloze meerwaardezoeker »