Ontdek Oprechte Muziek!

Live Review: Perfume Genius @ Indiestad 2011

« Video: To Kill A King – Fictional State | Live review: Matthew and the Atlas @ indiestad 2011 »

Twee jongemannen lopen langs het publiek naar het kleine podium. De instrumenten zijn bedekt met zwarte doeken. Het geroezemoes in de kerk verstomd. De gezichten van de mannen staan serieus, als ze onder het invallende licht van de glas-in-lood-ramen, achter hun instrumenten gaan zitten.

Lang leven

De Vondelkerk blijkt de ideale plek om de muziek van Perfume Genius, het muzikale geesteskind van Mike Hadreas, te beluisteren. De ruimte ademt een devote sfeer. Onder het hoge gewelfde plafond, hebben generaties mensenlevens hun belijdenissen geleden. De klanken en woorden, die deze avond de ruimte vullen, hebben al het lijden van een lang leven in zich.

In pijnlijk directe bewoordingen zingt de jongeman over de tegenslagen in zijn korte leven. De denkrimpel boven zijn zachte ogen staan gespannen. Er lijkt soms een traan uit zijn ogen te willen ontsnappen, als zijn stem lichtjes beeft. De man houdt moedig stand en vergeet zijn leed, wanneer hij zingt over de hand die hij je wil geven, als je even bang bent.

Quatre-mains

Mike Hadreas wordt gesteund door zijn kompaan. De rust en respect, die tussen de beide muzikanten uitstraalt is bijzonder om te zien. De afstand tussen de twee jongemannen wordt nog kleiner, als ze twee nummers quatre-mains spelen. De twee devote hoofden passen bij elkaar. De samenzang uit hun kelen is in perfecte harmonie. De toetsen van het klavier dansen frivool onder de twee paar handen.

Fotografie: Matt / DYRMDaily.com

Het publiek is muisstil. Het is een gewijde stilte. De aandacht en het respect van de toeschouwers worden gretig ontvangen door de muzikanten en ze bedanken hen daar voor. De wisselwerking van deze interactie is een geschenk, een symbiose van menselijke schoonheid.

Schuchtere Ogen

De twee mannen zijn klaar. Ze nemen het dankbare applaus ingetogen aan. Een glimlach tekent zich af op de gezichten. Schuchtere ogen werpen een vriendelijke en trotse blik langs het publiek. Het t-shirt van Mike Hadreas is oud en gescheurd.

Perfume Genius tijdens een optreden in Parijs, 2010

« Video: To Kill A King – Fictional State | Live review: Matthew and the Atlas @ indiestad 2011 »