Ontdek Oprechte Muziek!

Live review: Matthew and the Atlas @ indiestad 2011

« Live Review: Perfume Genius @ Indiestad 2011 | Live Review: Dry The River @ Indiestad 2011 »

De Engelse folk band Matthew and the Atlas had wel een heel bijzondere reden om Nederland aan te doen. Lang geleden verkocht de band het nummer ‘The Fisherman’s wife’, niet wetende wat er mee zou gebeuren. Tot op een gegeven moment Discovery het nummer gebruikte in een promo voor Deadliest Catch.

Tijdens het live optreden in de Amsterdamse Vondelkerk legt zanger (In het dagelijks leven tuinman!) Matthew Hagerty uit dat de band daar dusdanig dankbaar voor is, dat de band besloot Engeland te verlaten voor een trip over het vaste land van Europa. Een reis om te kijken waar ‘The Fisherman’s Wife’ terecht was gekomen en om een nederige buiging naar h et publiek te maken. Zo ook in de Amsterdamse Vondelkerk.

Mumford

Als er een ding is waar Matthew And The Atlas in uitblinkt (naast musiceren) dan is het wel in bescheidenheid. Het lijkt welhaast of de band voor het publiek gekomen is in plaats van andersom. Een publiek dat zich overigens, het moet gezegd, voorbeeldig gedroeg. Tussen de vele dankwoordjes en stiltes tussen de nummers door kon je een speld horen vallen. Tja, het sympathieke vijftal uit verdient dat dan ook, daarbij, de band staat zijn mannetje, dat heeft het onderhand ook al eens mogen bewijzen in het voorprogramma van Mumford & Sons.

Fotografie: Matt / DYRMDaily.com

Over Mumford & Sons gesproken, Matthew And The Atlas musiceert in precies hetzelfde straatje. Daarbij doet het niveau niet voor Mumford onder. En ook qua sound staan de twee bands erg dicht bij elkaar. Wellicht hebben de aanwezigheid van een banjo en een trekharmonica daar iets mee te maken?

Gelukkig heeft Matthew and The Atlas nog een geweldig geheim wapen in de vorm van pianiste en zangeres Lindsay West. Haar stem werkt zalvend, zeker in combinatie met Hagerty, die soms de neiging heeft al te veel dramatiek in zijn zang te stoppen. Zie je Hagerty, dan staat er een jongeman van rond de dertig. Hoor je hem, dan staat er een man van rond de zestig…

Uitbundig

De band weet te imponeren wanneer iedereen, behalve drummer Thomas Field -toch al vrijwel onzichtbaar achteraan het kleine podium- gaat staan, en een zeer sterk staaltje harmonieuze zang ten berde brengt. De begeleidende gitaar had eigenlijk wel achterwege mogen blijven, deze band weet a capella namelijk ook wel van wanten. Imposant!

Toch blinkt de band niet enkel uit in harmonie, ook meer up-tempo weet Matthew and the Atlas te imponeren. De band laat dan zien dat er bezieling in zit, soul. De songs zijn catchy, het leven wordt er in gevierd. Zo kan het zijn dat je als publiek het ene moment nog in een zeer intieme sfeer verkeerd, om het volgende uitbundig te willen dansen en klappen. Helaas leent de Vondelkerk zich voor dat laatste net iets minder goed.

Het is te hopen voor Matthew and the Atlas dat Mumford & Sons de mensen nog niet folk-moe heeft gemaakt. Voor Matthew Hagerty zou het toch prachtig zijn als hij van tuinieren zijn hobby kon maken en van musiceren zijn werk? De wereld ligt open voor deze band, laten we hopen dat de band niet te bescheiden is om die plek ook op te eisen.

De befaamde promo waar het allemaal mee begon

« Live Review: Perfume Genius @ Indiestad 2011 | Live Review: Dry The River @ Indiestad 2011 »