Ontdek Oprechte Muziek!

Live Review: Ilanois @ Poppodium Romein

« Review: Teitur – Let The Dog Drive Home | Review: The Decemberists – The King Is Dead »

Ilanois in Poppodium Romein

Ilanois timmert hard aan de weg. Het tweede album van de band ‘Chase The Sundown With Me’ is inmiddels een feit, een album presentatie kon daarom niet uitblijven. Waar je als Friese band je album presentatie houdt? Nou, In Poppodium Romein bijvoorbeeld; een sfeervolle oude kerk in het centrum van Leeuwarden.

Perfectionistisch

De eerste indruk van Ilanois is dat dit een collectief van het perfectionistische soort is. Natuurlijk verwacht je van een band die onder het vaandel van Label PIAS mag varen, dat de aankleding op zijn minst strak is. Ilanois voert dat nog net even een stapje verder! De bandleden lijken allemaal zo weggelopen te zijn uit een folder van de WE; Het oogt allemaal quasi nonchalant, er is wel degelijk over nagedacht.

Goed, van een live recensie mag je verwachten dat die wat verder gaat dan een mode reportage. Toch lijkt het tekenend voor Ilanois te zijn. Elke noot en elke maat lijken gedienstig te zijn aan een bepaald concept. Een concept onderhevig aan een zeer hoge kwaliteitseis. Niet in de laatste plaats afkomstig van de band zelf. Een positief gegeven waar de nodige gevaren aan kleven. Vooropgesteld moet worden dat Ilanois een traktatie voor de oren is; deze band speelt ontzettend strak en is live misschien nog wel geraffineerder dan in de studio!

Schor

Het concert in Romein is halverwege wanneer Ilan Palstra last begint te krijgen van zijn stem. Hoe jammer dan ook, het leidt tot een aantal zaken die illustratief zijn voor de band. Allereerst verontschuldigd Ilan zich voor een goed gevuld Romein: “Dit hebben jullie niet verdient.” Yes, hieruit spreekt een band die gedienstig wil zijn aan zijn publiek! Jammer is het dat Palstra besluit om anders hoge uithalen, te vervangen door nog meer excuses: “Hier was ik anders de hoogte in gegaan, maar dat gaat me nu niet lukken.” Met andere woorden: “Het gaat niet perfect klinken dus voeren we het niet uit…”

Het laatste gegeven is precies datgene waar de band nog kan groeien; de durf om af en toe imperfect te zijn. Muziek mag emotie bevatten, het mag menselijk zijn. Muziek mag nu en dan een fout bevatten! Ilanois heeft met ‘Chase The Sundown With Me’ bewezen een van de meest technisch bekwame bands van Nederland te zijn, nu is het zaak om daadwerkelijk het achterste van de keel te laten zien; of die nu schor is of niet!

Bewondering

Feit is, Ilanois weet heel goed hoe het moet. De band heeft een aantal nummers in zijn repertoire die welhaast kaal beginnen om uiteindelijk groots te eindigen. -Was hier al vermeld dat Ilanois een traktatie voor het oor is? Bij deze- Daarbij, deze band werkt echt keihard! De heren mochten dan piekfijn in de kleding zitten, het zweet gutste er uiteindelijk toch doorheen. Dat is goed om te zien, als luisteraar is het namelijk makkelijker om te genieten van een band die menselijk en imperfect is, dan een band die werkelijk alles tot in de puntjes beheerst, maar nauwelijks emotie teweeg brengt.

Ilanois bewees in Leeuwarden een band te zijn waar we de komende jaren waarschijnlijk nog veel van gaan horen. De bewondering van het publiek sprak wat dat aangaat boekdelen; er werd welhaast devoot geluisterd bij de ingetogen nummers. Bij meer uitbundige songs bleek Ilanois het in zich te hebben een feestje te kunnen creëren. Als je daar als band voor een stel schuchtere Friezen in slaagt, dan bewijs je dat je heel wat in je mars hebt.

Het Concert In Foto’s

Ilanois aan het werk tijdens CD presentatie Chase The Sundown With Me

fotografie: Oscar Anjewierden

fotografie: Oscar Anjewierden

Ilanois in Poppodium Romein

fotografie: Oscar Anjewierden

Verse waar, het nieuw album van Ilanois: Chase The Sundown With Me

fotografie: Oscar Anjewierden

Fotograaf Oscar Anjewierden maakte een indrukwekkend foto verslag van het concert. Meer zien? Check Oscar’s Flickr account!

« Review: Teitur – Let The Dog Drive Home | Review: The Decemberists – The King Is Dead »