Ontdek Oprechte Muziek!

Live Review: Gregory Page @ Paard Van Troje

« Listen: Hercules and Love Affair – Blue Songs | Video: Apex Manor – My My Mind »

Vrijdag 28 januari bevatte een warme sfeervolle avond, in ieder geval voor bezoekers van het Paard van Troje. Zij konden namelijk genieten van een optreden van Gregory Page, een muzikant die de kunst verstaat om met minimale middelen een fijne nachtclubsfeer te creëeren.

Warm Bad

Page trof een publiek vol aandacht en enthousiasme. De zanger en zijn medemuzikanten genieten zichtbaar van het warme bad waarin ze worden gedompeld. Hij staat vanavond met twee ondersteunende muzikanten; Sky Ladd de pianist en drummer Josh.

Tussen elk nummer ziet Gregory wel kans om een kleine anekdote te vertellen over zijn leven en de nummers die vrijwel altijd autobiografisch zijn. Bijvoorbeeld over zijn zonderlingen buurman, of de relatie die niet met zekerheid kon zeggen of ze van hem hield.

Over het algemeen heeft Page een ingetogen presentatie, maar met zichtbaar plezier vertelt hij dat zich in Nederland erg thuis voelt. En dat voor iemand die uit het uiterste zuiden van Californië komt! Hij woont al jaren in San Diego maar is nog altijd op zoek naar zijn ware thuis.

Jaren dertig

Als je naar het advies van Page luistert, je ogen sluit en je voorstelt dat het optreden in zwart-wit is, waan je in scene uit een film uit de jaren dertig. Daar was de muziek dan ook naar, dansen was er niet bij. Dromen wel, tenminste, als je het geluk had niet naast de enkele aanwezige pratende bezoekers te staan. Vooral met deze subtiele muziek die erg op de tekst gericht is valt elk gesprek in de nabijheid op. Maar over het algemeen mochten we niet klagen. Enkel tijdens een muzikaal intermezzo van Sky zwelde het geroezemoes wel erg aan.

Page speelde een aantal nummers van zijn nieuwste, in Nederland uitgegeven, album ‘Promise of a Dream’. Hierop staat een collectie van nieuw en ouder werk. het Voordeel hiervan is wel dat de pareltjes direct bij elkaar te verkrijgen zijn. Genieten was het bij nummers als ‘Sleeping dogs’, zie hiervoor ook de prachtige opname van zijn optreden bij ‘Vrije geluiden’. Een ander opvallend nummer was ‘Bird in a Cage’, een lied met een bijzonder venijnige tekst, die in de VS niet zomaar zou kunnen, maar hier in Nederland wel gewaardeerd wordt. Zodoende staat dit nummer ook op het alhier uitgegeven album.

Schoorlse Duinen

Het moge duidelijk zijn, Gregory Page liet zich van zijn beste kant zien. De man is een muzikant van het soort zoals die tegenwoordig nog maar nauwelijks voorkomt. Hij beantwoord de vraag om ietwat nostalgisch aandoende melancholische muziek met verve, zonder dat het ooit oubollig wordt. Een muzikale sensatie die op het moment van dit schrijven ‘gewoon’ in een vakantiehuisje in de Schoorlse duinen vertoeft. Kan het charmanter?

Foto’s

Journaliste en fotografe Jessica de Korte maakte de volgende foto’s bij het concert:

« Listen: Hercules and Love Affair – Blue Songs | Video: Apex Manor – My My Mind »