Ontdek Oprechte Muziek!

Live Recensie: Triggerfinger @ Vera (Groningen)

« Win: Crossing Border 2012 CD-pakket (update) | Live Recensie: EinsteinBarbie @ Cultuurcafé Nijmegen »

Als afsluiting van hun tour door Nederland besloot Triggerfinger nog één extra concert te geven
op 4 november in Vera in Groningen. De avond ervoor hadden ze al een uitverkochte Oosterpoort bespeeld. De kleine 500 tickets gingen alleen bij de drie lokale platenzaken over de toonbank. Binnen een uur waren ze weg!

Triggerfinger sluit tournee dampend en stampend af.

Een kaartje was méér dan alleen een entreebewijs. Door de geringe oplage bleek het ook een prachtig collectorsitem in de vorm van een uniek genummerd en gezeefdrukt kaartje. Voor de trouwe Verabezoekers bovendien een verademing, nu het poppodium zich alleen maar bedient van kaartjes die uit de printer komen.

Snel begin

Na het voorprogramma van Walter Trout betreden de drie heren het podium. Ze laten er geen gras over groeien en gooien er in een noodvaart een hele riedel songs uit. De gitaarrifs gaan als golven door de zaal en de nummers worden bijna naadloos aan elkaar geweven. Met een volume en snelheid die bij AC/DC niet zou misstaan, weten de mannen speedrock te brengen die net even wat melodieuzer is dan die van de Australische supergroep. De bomvolle zaal deint vol enthousiasme mee.

Drie-eenheid

In de publiciteit is zanger Ruben Block het gezicht van Triggerfinger. Op het podium is er echter sprake van een drie-eenheid. Drummer Mario Goossens staat pontificaal in het midden opgesteld. Hij zweept het publiek op en zet ze aan tot handgeklap. Bassist Paul Van Bruystegem is met zijn stevige postuur de minst uitgesproken figuur, maar laat via zijn ritmische basloopjes van zich spreken. Ruben verzorgt de striemende gitaarklanken en melodieuze zang. Al sinds 2003 spelen ze in deze samenstelling en dat maakt dat ze een gesmeerde machine zijn, maar zonder routinematig te worden. Als het vel van de bassdrum tijdens het optreden vervangen moet worden, vangen de mannen dat moeiteloos op.

Ritmisch

Het knappe van Triggerfinger is dat ze de strakke gitaarklanken weten te combineren met heel veel ritme. Paul en Mario leggen een basis waarop menige soul of reggaeband ook moeiteloos zou kunnen gedijen. Naar mate de set vordert, wordt het ritmische deel van de nummers steeds sterker. In de toegift krijgen we natuurlijk de hit ‘I follow Rivers’. Met het krachtige rocknummer ‘Is it’ sluiten ze de set af. We verlaten de zaal terwijl we nog zachtjes “hahahaha” neuriën.

« Win: Crossing Border 2012 CD-pakket (update) | Live Recensie: EinsteinBarbie @ Cultuurcafé Nijmegen »