Ontdek Oprechte Muziek!

Live Recensie: Spinvis @ Oosterpoort (09/02/2012)

« Audio: Peter Vandrie – Peter Vandrie EP | Audio: Poliçia – Wandering Star »

Met de nieuwe cd ‘Tot ziens Justine Keller’ heeft Spinvis een nieuw hoofdstuk aan zijn toch al imposante carrière geplakt. Met de single “Oostende” en een bovengemiddeld goed album trekt hij weer volle zalen, zo ook in de Groningse Oosterpoort.

Ooit begonnen op een zolderkamertje is Spinvis van een soloproject, uitgegroeid tot een geoliede band, die prima op elkaar is ingespeeld en met veel plezier op het podium staat.

Stort je te pletter

Het optreden begint met een Loreleizang van celliste en backing vocal Saartje van Camp (foto). Alsof ze wil zeggen: “Laat alles los en stort je te pletter op de muziek van Spinvis.” Dat lukt vanavond prima. We krijgen een mooie mix van oude en nieuwe nummers, waarbij het gemêleerde publiek lekker mee kan zingen met de bekende nummers.

Net niet dansen

De teksten van Erik de Jong hebben nog steeds de zelfde melancholische thematiek als voorheen. De teleurstelling over de maakbaarheid van de maatschappij druipt er af in ‘Overvecht’, maar er is ook ruimte om de schoonheid te zien van wat er wel is gerealiseerd.

Mooi liedjes over kleine dingen in het leven worden afgewisseld met lekkere rocknummers. Muziek waarop je wel even mee moet bewegen, maar net niet tot uitbundig dansen komt.

Verleden

Spinvis grijpt terug naar de periode van Ramses Shaffy en Frans Halsema.

De periode van de lo-fi is duidelijk afgelopen, maar in diverse nummers grijpt Spinvis nog terug naar de tijd dat iedereen wist wie Simon Vinkenoog was en Johnny van Doorn tot de bekende Nederlanders behoorde. Hij doet dat op zo’n manier dat het niet als sentimenteel terugblikken wordt ervaren, maar als beschrijving van een tijd waarvoor je ook waardering kunt hebben en liefde kunt koesteren.

Een deel van het publiek heeft die tijd ook actief meegemaakt en koestert die als mooie jeugdherinnering. Met zijn liedjes grijpt Spinvis terug naar de periode van Ramses Shaffy en Frans Halsema. Mooie poëtische teksten, gepassioneerd gebracht.

Kom terug

Spinvis zelf verwoord het nog het best: “Reis ver. Drink wijn. Denk na. Lach hard. Duik diep. Kom terug.” Dat laatste doen we zeker, want het was een prima avond!

« Audio: Peter Vandrie – Peter Vandrie EP | Audio: Poliçia – Wandering Star »