Ontdek Oprechte Muziek!

Live Recensie: Speedfest 2011 @ Klokgebouw Eindhoven

« Video: Veronica Falls – Bad Feeling | Audio: Blaudzun – Flame On My Head »

Het is alweer de zesde keer dat Speedfest plaats vindt in Eindhoven Rockcity. Het eendaagse festival is, zoals alle voorgaande jaren, georganiseerd door Peter Pan Speedrock. Met succes. Er zijn 5000 bezoekers bij elkaar gekomen in het Eindhovense Klokgebouw. Een perfecte lokatie, deze voormalige fabriekshal herbergt met gemak de drie podia met snoeihard rockende binnenlandse en buitenlandse bands.

Twintig Bands (!)

Wanneer we eenmaal door de security heen gekomen zijn is het nog vroeg in de middag en beginnen daarom eerst op ons gemak de markt en de merchandise standjes te verkennen. Opvallend zijn de vele bezoekers met stoere kuifjes, tatoeages, hanenkammen, piercings en coole rock-’n-roll T-shirts.

Er zijn vandaag maar liefst twintig bands verspreid over drie podia en we besluiten bij het kleinste podium te gaan kijken waar The Brains zijn begonnen. De Canadese band gooit heerlijke portie psychobilly en rockabilly over het publiek uit. Alle bandleden hebben freaky-lenzen ingedaan en dat zorgt voor een duivelse aanblik.

Fireballs

Wanneer we bij het hoofdpodium aankomen, zien we de mannen van de Fireballs met hun opvallende kapsels. Behalve de übercoole kapsels maken ze geweldige muziek met waarbij de heerlijke sound van contrabas een belangrijke rol in speelt. De drummer is ook al een geval apart, hij staat immers het hele optreden rechtop achter zijn drumset. We kunnen er geen genoeg krijgen en daarom krijgt dit optreden muzikaal gezien een dikke voldoende.

Heideroosjes

Het zal niemand ontgaan zijn dat de Heideroosjes aan hun afscheidstournee zijn begonnen. Daarom zijn wij uitermate blij om hen vandaag nog een keer te zien. “Eindhoven de gekste” roept zanger Marco de grote industriehal in. “Hé Frank, ff duikje maken? Als iemand het met een rolstoel het kan, dan kan jij het ook!” En ja hoor, daar ging gitarist Frank inclusief zijn instrument met een grote stagedive het publiek in. “It’s so rock-’n-roll! Jullie mogen hem houden!” roept Marco het publiek toe. Het publiek geniet zichtbaar van dit heerlijk energiek optreden.

Psychobilly freakout!

Hoewel er geen enkele onderbreking in het blokkenschema te vinden is, wordt het nu toch tijd om snel een vette hap te eten in de aparte eetzaal. Als de avond aanbreekt gaan we luisteren naar Pentagram. We zien een oude man met het uiterlijk van een Einstein en hij trekt de meest gekke bekken, maar echt warm worden we niet van de muziek.

Bij The Reverend Horton Heat is het pas echt psychobilly freakout! Deze vette rock-’n-roll zorgt voor een niet te stoppen moshpit. Ook hier speelt weer zo’n diepe contrabas geluid een belangrijke rol. We krijgen het wel warm van dit optreden en beschouwen dit als ons tweede hoogtepunt vandaag.

The Sonics

The Sonics is een band met de lange geschiedenis. Deze garagerock-legende uit de jaren zestig zijn natuurlijk nu op leeftijd dat zou kunnen verklaren dat het geen spannend optreden is geworden. Een memorabel optreden is het dus ook niet geworden. Toch geven ze een degelijk optreden en zijn we uitermate blij dat we hen hebben mogen aanschouwen.

Peter Pan Speedrock

De hal is al volledig afgeladen ruim voordat Peter Pan Speedrock moet beginnen. Mascotte Dikke Dennis toon nog even zijn blote kont aan iedereen, als teken dat het concert begonnen is. Niet veel later vliegt het bier ons letterlijk om de oren en uit de moshpit zien we nog net geen rook opstijgen.

Crowdsurfen is hier gelukkig nog wel toegestaan en dat wordt massaal gedaan, met en zonder rolstoel. Het is nu al zes jaar op rij dat de heren van PPS de hal op zijn kop zetten en hopen dat er nog nog vele jaren zullen volgen.

Monster Magnet

Een van de grote namen dit jaar is zeker Monster Magnet. Deze Spacelord Motherfuckers spelen vanavond het album ‘Dopes to Infinity’ uit 1995 volledig integraal.

Hoewel de hal niet uitpuilt, geven ze toch een geweldige show. Vermoedelijk is het ook de enige band vandaag met een akoestische gitaar op het podium. Al bijna twintig jaar lang kennen we deze mannen en ook vanavond wordt hun spacerock verorberd als zoete broodjes.

Danko Jones

Afsluitende act is de Canadees Danko Jones. Het is knallen vanaf de eerste minuut met deze entertainer. De frontman maakt er geen geheim van wat hij allemaal kan met zijn tong.

De drie man op het podium vuren een hele lading springrock af. Zeker met iets te veel bier op is het heerlijk feesten en springen met Danko en natuurlijk blijft een massale moshpit niet uit.

Tevreden… En dronken

Na een klein etmaal genoten te hebben van het gigantische muzikale aanbod (en bier) gaan we tevreden (en dronken) naar huis. We hebben genoten van dit heerlijk feestje en noteren alvast in onze agenda dat we er volgend jaar weer bij zijn!

Speedfest 2011 in foto’s

Alle foto’s door Marco Smeets

Black Bone

Black Spiders

Nitrovol

VanDerBuyst

Gewapend Beton

The Brains

Fireballs

Dwarfs

Heideroosjes

Pentagram

Rise and Fall

The Sonics

Peter Pan Speedrock

Monster Magnet

Danko Jones

« Video: Veronica Falls – Bad Feeling | Audio: Blaudzun – Flame On My Head »