Ontdek Oprechte Muziek!

Live Recensie: Petter Carlsen @ Explore The North

« Live Recensie: Passengers @ Explore The North | Video: Petter Carlsen – Even Dead Things Feel Your Love (live) »

Foto’s Ruben van Vliet

Wanneer is muziek op zijn best? Als het oprecht en authentiek is? Welgemeend en kwalitatief van hoge klasse? Is je antwoord hierop ‘ja’, dan kan er niet anders worden geconcludeerd dat de Noor Petter Carlsen ontzettend hoge ogen gooide op Explore The North.

De hele nacht door

Petter Carlsen komt uit het hoge noorden van Noorwegen. Daar waar het een half jaar lang duister is. Wie het echte noordelijke gevoel wilde ontdekken was op het Explore The North festival bij hem op het juiste adres. Noordelijker zou het niet worden!

Ofschoon zijn muziek met de nodige tragiek is verweven, was zijn voorkomen welhaast lichtzinnig. Het publiek werd in de oude Joodse synagoge in Leeuwarden meermaals getrakteerd op een warme welgemeende glimlach. Carlsen kon niet vaak genoeg benadrukken hoe fantastisch hij het vond op Explore The North te mogen spelen, als het aan hem lag, was hij de hele nacht doorgegaan.

En ja, er zijn veel artiesten die op deze manier hun publiek tevreden pogen te stellen. Bij Carlsen kwam het echter zeer welgemeend over.

Vakkundig

Bijgestaan door een virtuoze drummer die binnen zijn mogelijkheden zijn percussie in de volle breedte benutte, bracht Carlsen melancholische nummers. Triestig. Hij vertolkte ze op vakkundige wijze; subtiele aanslag en een verfijnde techniek. Van een trieste bedoening was dan ook geen sprake, het was pure schoonheid die men hier hoorde. Vakkundig gespeeld, met bovendien een gepaste inzet van hulpmiddelen als een sequencer.

De nummers van de Noor kwamen goed aan bij het publiek. Een hoogtepunt was daarbij ‘Spirits In Need’. Muisstil werd er geluisterd, pas als de laatste klank van een nummer was weggestorven klonk er applaus. Het was alsof alle aanwezigen dachten bij iets heel bijzonders aanwezig te zijn.

En, wauw, dat waren ze! Het was alsof alles klopte: lokatie tijd en atmosfeer… Het noorden liet zich van zijn mooiste kant zien.

Bekijk ook de video die Anne maakte bij dit concert!

« Live Recensie: Passengers @ Explore The North | Video: Petter Carlsen – Even Dead Things Feel Your Love (live) »