Ontdek Oprechte Muziek!

Live Recensie: Loney Dear @ Explore The North

« Live Recensie: Hanne Hukkelberg @ Explore The North | Live Recensie: Passengers @ Explore The North »

Foto’s Ruben van Vliet

Hij was misschien wel een van de meest aansprekende namen op Explore The North: Loney Dear. Immers, deze man, officieel Emil Svanängen geheten, geniet de nodige bekendheid en wordt door de critici steevast positief ontvangen. Daarbij, het was zijn enige optreden in Nederland dit jaar.

Op papier zou je kunnen stellen dat zijn performance in Leeuwarden wel eens het neusje van de zalm zou kunnen zijn. Maar of dat in de praktijk ook zo uitpakte?

WitteGele sokken

Goed om voorop te stellen: Een Loney Dear die niet helemaal in goeden doen is, zorgt nog steeds voor kippenvel momenten. Tenminste, zo bleek op Explore The North. Loney Dear, enkel bijgestaan door een accordeoniste, begon sterk met een paar ingetogen songs waaruit maar weer eens bleek over wat een stem deze man beschikt.

…En prachtig witte gele sokken, maar dat terzijde.

Toch, naarmate het optreden verstreek, kwamen er schoonheidsfoutjes naar voren. Was Loney Dear moe? Zo oogde hij wel. Hij poogde grappig te zijn, maar echt sprake van toegevoegde waarde was er niet. Overigens was Svanängen de eerste om zijn fouten toe te geven. Toen hij er in een nummer eventjes naast zat, bood hij direct daarna zijn excuses aan.

Bij vlagen zeer goed

Alle minpuntjes daargelaten, bleef er genoeg over om van te genieten. In zijn eentje fungeerde hij met dank aan een sequencer als een voltallige band. Drums, gitaar en samples droegen bij aan een vol en entertaining geluid. Tel daarbovenop de bijzondere vokalen en het is geen wonder dat het publiek in Leeuwarden volledig in de ban van Loney Dear was. Maar al te graag schoot hij de hoogte in, bij vlagen was er niks van enige vermoeidheid te bemerken en speelde hij simpelweg uitmuntend goed. Let wel: bij vlagen…

Een mooi moment was er aan het einde van het concert. Svanängen vroeg een beetje plichtmatig of er nog verzoeknummers waren en leek al aan te gaan bieden Airport Surroundings te spelen. Blij verrast was hij toen er om ‘Harm Slow’ (zie video) werd gevraagd. Na enige aarzeling speelde hij het nummer. Niet geheel foutloos, maar toch. Daarbij, het bleek een uitzondering, live speelt hij het nummer nooit.

Begaafde muzikant

Loney Dear bleek een van de vele hoogtepuntjes te zijn op Explore The North, al was zijn optreden dan niet zonder fouten. De man is een begaafd musicus die ook in minder goede doen nog altijd indruk weet te maken.

Bekijk ook de live video van Loney Dear >>

Video door Richard Ridder

« Live Recensie: Hanne Hukkelberg @ Explore The North | Live Recensie: Passengers @ Explore The North »