Ontdek Oprechte Muziek!

Live Recensie: Hanne Hukkelberg @ Explore The North

« Video: Heirs – Hunter | Live Recensie: Loney Dear @ Explore The North »

Ruben van Vliet

De Noorse Hanne Hukkelberg stond er alleen voor op het Explore The North festival in Leeuwarden. Normaal weet ze zich ondersteund door een band, nu moest ze het doen met samples en effecten. Het leverde een uniek optreden op, voorlopig even haar laatste, de komende tijd werkt ze aan een nieuw album.

Grote geheel

Hukkelberg lijkt vooral een muzikante te zijn die zich richt op het grote geheel. Ze beheerst haar instrumenten maar is geen virtuoos. Dat komt duidelijk naar voren in haar gitaarspel. Het vereist enige studie om zo te kunnen tokkelen, maar het lijkt er niet op dat ze die studie heel erg heeft verdiept. Het is pragmatisch; het doet niet af aan het geheel maar het tilt het ook niet op.

Waar Hukkelberg’s sterke punten dan wel liggen? In het vertellen van een verhaal, het neerzetten van een beeld. Haar stem is warm, tikkeltje jazzy, beetje dromerig ook. Prima startpunt om een publiek mee te kunnen nemen. Daarbij weet ze het een en ander van een compositie op poten zetten. Dat geldt voor haar songs maar ook even zo goed voor haar optreden als geheel.

Spelen met geluid

In Leeuwarden begon Hukkelberg heel teder, alsof ze zachtjes het publiek aftastte. De menigte voor haar bleek zeer ontvankelijk voor haar kunsten en luisterde ademloos. Naarmate de tijd vorderde ontstond er iets van een band. Hukkelberg dikte steeds meer aan, pakte steeds meer uit.

Er zat een mooie lijn in haar show, waarin het tedere begin uiteindelijk uitmondde in een bijna magisch hoorspel van alledaagse geluiden in een niet alledaagse setting.

Brekend glas, of getik op een typemachine, het waren essentiële onderdelen die bijdroegen aan sfeer en een belangrijke rol speelden in het verhaal. Misschien dat daar de grootste kracht van Hukkelberg uit blijkt: spelen met geluid.

Betoveren

Hukkelberg wist misschien niet te verbluffen als het aankwam op haar technische muzikale skills. Ze wist wel het publiek mee te nemen in haar verhaal. Hukkelberg wist te boeien en uiteindelijk te betoveren.

>> Bekijk meer van Explore The North

« Video: Heirs – Hunter | Live Recensie: Loney Dear @ Explore The North »