Ontdek Oprechte Muziek!

Live Recensie: Ewert and the Two Dragons @ Eurosonic 2012

« Audio: Backwords – Anywhere Now | Video: Blaudzun – Elephants »

Muziek uit het voormalige Oostblok, dat roept al gauw songfestivalgevoelens op. Met Ewert and the Two Dragons is dat gelukkig niet het geval. Deze 4 heren uit Estland hebben met hun optredens op Eurosonic hopelijk de ban gebroken voor goede bands aan de rechterkant van Duitsland. Met twee optredens tijdens Eurosonic hebben ze bij een hoop mensen een goede indruk achtergelaten, zodat we mogen hopen dat de programmeurs van festivals en zalen dit ook oppikken.

Europese toernee

Ewert and the Two Dragons bestaat uit zanger Ewert Sundja, gitarist Erki Pärnoja, drummer Kristjan Kallas en Ivo Etti op bas, gitaar en andere instrumenten. Hun debuutalbum ‘The Hills Behind The Hills’ kwam uit in de herfst van 2009. Vanuit hun uitvalsbasis Tallinn, veroverden ze Estland en de andere Baltische staten. Ook Finland heeft belangstelling voor de heren.

“Om in songfestivaltermen te blijven: l’Estonie… Douze points.”

In 2010 tekenen ze een contract bij het Estse Indie-label I love you recordings en beginnen met het opnemen van hun tweede cd ‘Good man down’, die in april 2011 uitkomt. Dat is het begin van een kleine Europese tour langs een aantal festivals in Duitsland, Oostenrijk en Zweden. In januari 2012 treden de heren twee maal op tijdens Eurosonic. Op woensdagavond staan ze nog in het kleine zaaltje van muziekcafé de Spieghel. De beperkte hoeveelheid publiek, die daar naast de 4 cameraploegen nog in kan, weet het enthousiasme blijkbaar wel over te brengen. Op donderdag stroomt de grotere zaal van de Muziekschool al snel vol.

Als een huis

Beide avonden begin ze met hun bekendste nummer ‘(In the end) There’s only love’. Een song die het publiek meteen in de juiste stemming brengt en zachtjes doet meebewegen. In de Spieghel spelen ze nog een paar nummers van hun debuutalbum, in de Muziekschool beperken ze zich tot nummers van hun laatste album ‘Good Man Down’. Die staan stuk voor stuk als een huis!

Ewert and the Two Dragons brengt mooie Indie-nummers die soms neigen naar country folk, maar soms ook qua toonzetting ook aan The Beatles doen denken. Drums en gitaarlijnen gaan nu en dan complex tegen elkaar in gaan en creëren samen een mooie sound.

Met hun optredens op Eurosonic hebben ze het publiek overtuigd van hun klasse. Om in songfestivaltermen te blijven: l’Estonie… Douze points.

Heb jij foto’s gemaakt bij dit optreden of andere optredens op Eurosonic? Stuur ze op naar redactie@ekaya.nl!

« Audio: Backwords – Anywhere Now | Video: Blaudzun – Elephants »