Ontdek Oprechte Muziek!

Live Recensie: Ed Sheeran @ Melkweg, Amsterdam (12/03/12)

« Audio: Dumbo Gets Mad & Venice – Viaje Astral | Video: Father John Misty – Nancy From Now On »

Foto’s en video artikel: Richard Ridder. Foto’s in galerie onderaan: Marco Smeets

Ed Sheeran is, sinds kort, in Europa een fenomeen. Al enkele jaren ligt Engeland aan zijn voeten, maar met ingang van dit jaar is ook het vasteland aan de beurt, met in Nederland een concert in de Melkweg.

Naast de horden pubermeisjes, waren er ook muziekliefhebbers aanwezig die wel eens nader wilden kennismaken. Dat Ed Sheeran meer is dan een tieneridool, staat na vanavond als een paal boven water.

Meisjesdromen

In de lange wachtrij vanaf het Leidsche Plein bleek al dat Ed Sheeran menig meisjeshart op hol brengt. De verkoop van het concert ging dan ook zo hard, dat nog op dezelfde dag de Melkweg besloot het concert te verplaatsen naar de grotere Maxx zaal, zodat nog wat meer meisjesdromen vervuld konden worden. Het was niet de eerste keer dat Ed in Nederland optrad.
Vorig jaar stond hij al op het Crossing Border festival in Den Haag. Toen waren de groupies nog op twee handen te tellen, vanavond is elk aanwezig meisje al jááááááááren fan van Ed.

Sound of Silence

De bomvolle zaal is al aardig enthousiast als Ed op het podium komt. Nina Nesbitt, maar vooral Passenger (alias van Michael Rosenberg) hebben de zaal flink opgewarmd. Met zijn licht rauwe stem is Passenger een prettige verschijning, die de zaal prima weet te vermaken.
Niet iedereen zal zijn versie van ‘Sound of Silence’ hebben gewaardeerd, maar eigenheid kan het niet ontzegd worden.

Meezingmeisjes

Ed neemt het stokje van Passenger moeiteloos over en begint met een lange meezingversie van ‘Give me Love’. De toon voor de avond is daarmee gezet. De nummers van het succesalbum ‘+’ worden stuk voor stuk in een langere versie gebracht. Leuk voor de meezingmeisjes, maar voor de objectieve muziekliefhebber net iets te veel van het goede.
Halverwege het concert lijkt Ed dat ook te beseffen en krijgen we een aantal nummers in de originele lengte. In deze fase komt Passenger ook nog voor twee nummers op het podium. De samenzang van de heren is met name in ‘My heart is on fire’ (zie video) orenstrelend. Het is te merken dat ze al enkele jaren samen optrekken.

Stilte

Ed Sheeran is meer dan een jongen met gitaar. Met zijn sample-microfoon creëert hij zijn eigen backing vocals en begeleidingsband. Zijn teksten gaan regelmatig over de harde omgeving waarin hij is opgegroeid. Het succesnummer ‘A-team’ gaat over een verslaafde vriendin. Voor een nummer over een miskraam van een vriendin vraagt hij de zaal om stilte en om niet mee te zingen. Na zo’n verstild moment weet hij het podium weer helemaal in beslag te nemen met zijn energiek en rappend gebrachte songteksten.

Te lang

Met de meezingers ‘Lego-house’ en een 15-minuten versie van ‘You Need Me, I Don’t Need You’ sluit Sheeran het concert af. Het is het laatste concert van de tournee. Hij zal op SXSW in Austin, Texas zijn kunsten vertonen.
Hopelijk zien we hem deze zomer terug op de festivals, met een wat minder lange show. Want dat was het enige minpuntje van de avond. Het had allemaal wel wat compacter gemogen. De tijdschema’s van de festivals zullen hem daar hopelijk toe dwingen, zonder dat de kwaliteit van het optreden er onder zal leiden.

Foto’s door Marco Smeets

« Audio: Dumbo Gets Mad & Venice – Viaje Astral | Video: Father John Misty – Nancy From Now On »