Ontdek Oprechte Muziek!

Live Recensie: Bertolf & DJ St. Paul @ De kleine Komedie (10/03/2012)

« Audio: Retribution Gospel Choir – The Stone (Revolution!) | Audio: Dumbo Gets Mad & Venice – Viaje Astral »

-Foto’s: Marco Smeets

Vanavond ben ik in De Kleine Komedie in Amsterdam voor alweer de tweede editie van de Midnight Special met DJ St. Paul. Een theatervoorstelling waarin een speciale gast centraal staat die vertelt over zijn of haar liefde voor muziek. Niet onbelangrijk: Er wordt volop gemusiceerd.

Ter ere van de release van zijn derde album staat deze avond de Zwolse Bertolf Lentink, beter bekend als Bertolf, centraal. Onder begeleiding van DJ St. Paul nemen we een kijkje in het muzikale leven van de getalenteerde zanger en zijn liefde voor muziek.

Meest persoonlijke plaat

Het intieme nummer ‘Mary’ luidt de avond in. Bertolf vraagt in dit nummer toestemming aan zijn overleden schoonmoeder om met haar dochter te mogen trouwen. De zaal is muisstil en de toon is meteen gezet.

Dan is het aan DJ St. Paul om zijn hoofdgast te introduceren en samen kijken we naar mooie beelden over ‘The Making Of’ van zijn nieuwe album. Daarbij vertelt de zanger dat dit zijn meest persoonlijke plaat ooit is, de reden dat hij het album naar zichzelf heeft genoemd.
Wat mensen ook vinden van zijn nieuwe muziek, alle nummers zijn met hart en ziel gemaakt. Bertolf is er zelf in ieder geval ontzettend blij mee. Voor hem is dat het belangrijkst.

Cassettebandje

Bertolf wordt ondersteund door zijn band. Zijn nieuwste album is de eerste plaat die hij  met deze groep heeft opgenomen. Hij trakteert het publiek in De Kleine Komedie op een primeur, het is voor het eerst dat de songs van zijn nieuwe album live worden vertolkt.

De liedjes zijn vooral heel erg puur, met veel folk en country invloeden. Die liefde voor country komt uit zijn jeugd. Bertolf vertelt er met graagte over, het wordt ondersteund door oud filmmateriaal en een door hem zelf opgenomen cassettebandje, waarop we een dertienjarige Bertolf horen.
Bertolfs muzikale roots komen nog eens prachtig tot uiting wanneer hij samen met zijn vader een akoestisch nummer ten gehore brengt.

Beatles Quiz

De avond is gevuld met muzikale maar ook persoonlijke gasten. Zo zingt zijn hoogzwangere vrouw een nummer mee en speelt hij samen met rapper en stadsgenoot Sticks van Opgezwolle het nummer ‘Spaanse Vlieg’. Ook mag hij samen met Beatlesliefhebber Dave von Raven (zanger van o.a. de Kik) een heuse Beatles fan-quiz doen en een song van deze fameuze band vertolken.

Als klap op de vuurpeil krijgen we een indrukwekkende a capella uitvoering van het nummer ‘English Roses’. Bertolf wordt hier bijgestaan door een voltallig mannenkoor.

De echte Bertolf

De Midnight Special is een geweldig concept. DJ Paul leert zijn publiek een gast echt kennen. Bij Bertolf is dat in ieder geval heel goed geslaagd. Ik kan niet wachten tot de volgende editie. En voor wie nieuwsgierig is geworden: ‘Bertolf’ ligt vanaf 23 maart in de winkels.

Foto’s door Marco Smeets

« Audio: Retribution Gospel Choir – The Stone (Revolution!) | Audio: Dumbo Gets Mad & Venice – Viaje Astral »