Ontdek Oprechte Muziek!

Live recensie: First Aid Kit @ Crossing Border, Den Haag 2012

« Live Recensie: TOY @ Crossing Border, Den Haag 2012 | Live Recensie: Race Horses @ Crossing Border, Den Haag 2012 »

Crossing Border 2012 is uitverkocht. En dat is niet zonder reden! Het grensoverschrijdende festival met edities in Den Haag, Antwerpen en Enschede, staat garant voor kwaliteit en schoonheid. Richard Ridder doet samen met fotografe Jannette de Graaf vanuit Den Haag verslag in woord en beeld.

Vier jaar geleden moesten de dames van First Aid Kid nog vrij vragen van school

De dames van First Aid Kit stonden vier jaar geleden al eens op Crossing Border. De destijds schuchtere Zweedse meisjes van 16 kwamen toen voor het eerst buiten hun landsgrenzen op een festival. Ze moesten zelfs nog vrij vragen van school! Nu staan er twee twintigers die in de afgelopen jaren al heel wat van de de wereld gezien hebben. Hun succes beperkt zich niet tot Europa. Ook in Amerika zijn ze graag geziene gasten.

Pluche

Vanavond mogen de Zweedse zusjes de grote zaal van de Koninklijke Schouwburg bespelen. Op pluchen stoelen gezeten kan het publiek hen bekijken. De belangstelling is zo groot dat aan de randen van de zaal de gangpaden goed gevuld zijn. Al ruim voor aanvang is het publiek binnen gekomen en heeft geluisterd naar een Indiër die zijn proza voorlas en verbaasd was over zijn gage voor 12 minuten optreden.

Tweestemmig

De zusjes Söderberg zingen de meeste nummers tweestemmig. Dat kan op een gegeven moment gaan vervelen, maar in hun geval weten ze de verhouding tussen solo en tweestemmig net goed te verdelen. De meeste solo gedeelten worden door Klara gezongen. We horen nummers die doen denken aan de betere countrymuziek en roadsongs. Ooit begon hun carrière met een cover van The Fleet Foxes op Youtube. Ook vanavond brengen ze een cover: ‘America’ van Simon and Garfunkel. Die hebben ze recent voor Paul Simon mogen zingen bij de uitreiking van een Zweedse Muziekprijs. Meteen daarna zingen ze een onversterkte versie van hun hit ‘Ghosttown’. Het publiek hangt aan hun lippen.

Geen Maewood

Close harmony bands zijn er genoeg en zingende zusjes ook. Toch brengt First Aid Kit iets  meer waardoor de vergelijking mat de zusjes Maywood mank gaat. Klara en Johanna laten zien dat ze naast zang ook hun instrumenten goed beheersen. De rockende versie van ‘The Lion’s roar’ toont dat we hier te maken hebben met twee bevlogen muzikanten die het vak volledig onder de knie hebben.
Voor de echte muziekkenners doen ze nog even een rifje van ‘Seven Nation Army’ in één van de nummers. Afgelopen voorjaar stonden ze nog in het voorprogramma van Jack White in de HMH. Het zou me niet verbazen als ze daar binnenkort met hun eigen show staan.

« Live Recensie: TOY @ Crossing Border, Den Haag 2012 | Live Recensie: Race Horses @ Crossing Border, Den Haag 2012 »