Ontdek Oprechte Muziek!

Festival Recensie: Huntenpop 2011

« Live Recensie: Mini Mansions @ Bitterzoet (24/08/11) | Recensie: Other Lives – Tamer Animals »

Bekijk ook het fotoverslag van Marco!

De 22ste editie van het Achterhoeks festival Huntenpop trok negentienduizend bezoekers. Een record aantal mensen, mede door de grotere namen zoals Anouk, Within Temptation, De Staat en Go Back to the Zoo!. Het tweedaags festival had meer dan dertig acts op vier podia met muziek, kermisattractie en theater. Maar het was ook mogelijk om te gaan ‘trouwen’ in Las Vegasiaanse stijl bij The Wedding Chapel met een ceremoniemeester.

Vrijdag

Het is vrijdagavond en de Tilburgse rockband Guild of Stags heeft de eer om Huntenpop te openen. De Engelse zanger Michael Devlin speelt samen drie voormalige Krezip leden Led Zeppelin achtige gitaarrock. Het verbaast ons dan ook niet wanneer ze klassieker ‘Heartbreaker’ coveren. Met zoveel ex-Krezip leden is het wel opmerkelijk dat er geen enkele Krezip achtige klank of toon geproduceerd wordt. Het is een degelijk optreden en we horen heerlijke gitaarrock. Een aangenaam voorprogramma zonder hoogtepunten.

Het hoofdprogramma van vanavond is natuurlijk Within Temptation. Uit alle buurlanden en windstreken zijn fans naar de Achterhoek gekomen om op Huntenpop de wereldprimeur van de The Unforgiving-tour te aanschouwen. De band rondom zangeres Sharon den Adel is een van Nederlands belangrijkste exportproducten en vanavond zijn ze dus terug om hun nieuwste gelijknamige album te promoten. De band wordt met enthousiast gejuich en geschreeuw onthaald en hiermee is het twee uur durende optreden begonnen.

Het nieuwe album ‘The Unforgiving’ wordt integraal gespeeld en opvallend is dat Sharon niet altijd even zuiver zingt, het lijkt haar soms moeite te kosten. Behalve het vuurwerk hebben ze ook een mooie lichtshow. Ook worden er podium breed achtergrond animaties en video’s getoond. Hoewel dit allemaal zeer mooi gemaakt is, zagen wij helaas meestal geen samenhang of verband met de nummers. In de tweede helft van de show komt het meer bekende werk voorbij zoals What Have You Done, Angels, Mother Earth en in de toegift Ice Queen. In deze twee uur durende show hebben ze laten horen dat de nummers ook live goed klinken en dat het ondanks de niet vlekkeloze show het een onvergetelijke avond wordt.

Zaterdagmiddag

Het is nog vroeg in de middag wanneer de Achterhoekse band Villazeno de zaterdag opent op de Ulft Stage. Maar we worden pas echt wakker van Diggeth, een metal-rock band uit Gelderland.

Op het buitenpodium gaat het echter weer een stuk relaxter aan toe met Leeways. De vijfkoppige band strooit heerlijke grooves en beats van Reggae en Hip Hop het veld op. Dat juist nu de zon doorbreekt kan natuurlijk geen toeval zijn. Bij de Belgische hardrockband Diablo Blvd gaat het weer iets ruiger aan toe. Bijzonder is dat Alex behalve zanger van deze band ook nog stand-upcomedian is. De band produceert een flinke portie rouwe rock zoals we kennen van Volbeat. Hoewel Diablo Blvd relatief onbekend zijn in ons land, zou dat in de toekomst nog wel eens anders kunnen uitlopen.

De enige rapper op Huntenpop is onze Nederlandse rapper Dio. Alle jeugd heeft zich verzameld op de eerste rij. Dio vuurt een hele lading dansbare hits af en mede dankzij een interactieve show wordt het een gezellig feestje. Jammer is het wel dat de zanger er zo’n drama van maakt wanneer er iets niet goed lijkt te zijn met het geluid door de geluidsman op zijn kop te geven. Wanneer we aankomen in de Silvolde tent zien we sing-songwriter Jon Allen met akoestische gitaar staan. Hij heeft zijn band niet meegenomen en dat blijkt een onverstandige keuze. De tent is rumoerig en op de achtergrond horen we muziek van een ander optreden. Gelukkig speelt Jon verbitterd door en horen we een hele lading mooie folk muziek. Door alle externe factoren is het optreden een tegenvaller. Zijn heerlijke muziek zal in een intieme zaal gegarandeerd beter tot zijn recht komen.

De alternatieve rock band De Staat uit Nijmegen heeft al veel (inter)nationale festivals aangedaan en ook vanavond geven ze weer een heerlijk optreden. Zanger Torre houdt het hele optreden het energieniveau hoog. Het publiek kan er maar geen genoeg van krijgen terwijl percussionist Rocco met zijn koeienbel het publiek nog iets extra opzweept. Wanneer de indrukwekkende muziekmachine midden op het podium wordt aangezet horen we het nummer Machinery. We kijken vol verbazing hoe het apparaat beweegt en muziek produceert terwijl de band mee speelt.

Zaterdagavond

De avond is gevallen en we zijn blij dat we de meeste regenbuien hebben kunnen ontwijken. We gaan naar de uitpuilende Veldhunten tent waar de bekende 3FM-dj’s Coen en Sander het podium betreden om Anouk aan te kondigen. Ze is overduidelijk publieksfavoriet voor jong en oud. De allerkleinste kinderen mogen uit veiligheidsoverweging zelfs voor de dranghekken gaan staan.

Zangeres Anouk is vrolijk, zingt super en geint met de band. Behalve songs van haar nieuwe album komen er ontelbare hits op ons af. Er wordt veel meegezongen en meegeklapt. Behalve haar eigen-huis-en-tuin kledingkeuze is het een heerlijk optreden en tevens haar laatste van deze zomer.

Na afloop besluiten we in dezelfde tent te blijven voor het wat zwaardere werk van My Dying Bride. Deze doom metal band met meer dan tien albums kan maar een klein gedeelte van het aanwezige plezieren. De donkere muziek maakt het op het eerste gehoor moeilijk om de schoonheid er van te horen. De fans zijn op één hand te tellen maar ze worden wel in extase gebracht door de zanger met zware stem en rood geverfde nagels.

Voortijdig besluiten we toch om nog even naar Don Diablo te gaan. Een groot contrast want daar staat de tent massaal te dansen op de plaatjes van succesvolle Amsterdamse DJ. De handjes gaan massaal de lucht in en de DJ en zweept het publiek op. Een groot gezellig feest in de Silvolde tent waar Huntenpop geen genoeg van kan krijgen.

We zijn alweer bij het laatste optreden aangekomen van dit muzikaal weekend. Bij het buitenpodium staat het afgeladen vol met fans voor de afsluiter Go Back to the Zoo!. De jonge meisjes gillen de longen uit hun lijf en leggen alles vast met hun mobieltjes. In korte tijd is deze poprockband uitgegroeid tot favoriet op de vele muziekfestivals. Het veld staat gezellig vol en er wordt massaal meegezongen en geklapt met de hits ‘Hey DJ’ en ‘Beam me Up’.

Al met al is er maar 1 conclusie mogelijk: Huntenpop is hét festival uit de achterhoek voor de muziekliefhebbers en mag ook dit jaar terugkijken op een succesvolle 22e editie.

Foto’s en tekst: Marco Smeets

Bekijk ook het fotoverslag van Marco!

« Live Recensie: Mini Mansions @ Bitterzoet (24/08/11) | Recensie: Other Lives – Tamer Animals »