Ontdek Oprechte Muziek!

Live recensie: Anne Soldaat @ Crossing Border, Den Haag 2012

« Live Recensie: Daughter @ Crossing Border, Den Haag 2012 | Live Recensie: Finn, Hood & Johnson @ Crossing Border, Den Haag 2012 »

Crossing Border 2012 is uitverkocht. En dat is niet zonder reden! Het grensoverschrijdende festival met edities in Den Haag, Antwerpen en Enschede, staat garant voor kwaliteit en schoonheid. Richard Ridder doet samen met fotografe Jannette de Graaf vanuit Den Haag verslag in woord en beeld.

Anne Soldaat maakte vroeger al eens wat solowerk. Als gitarist in de band van Tim Knol leek hij daar echter niet meer aan toe te komen. Nu ligt er dan toch zowaar een solo album. De reacties van de critici zijn positief en ook het publiek weet de plaat te waarderen. De Buchananzaal in het Nationaal Toneel is dan ook zo goed als vol als we de zaal binnenstappen.

Door zijn zang, gitaarspel en enthousiasme wint Anne Soldaat de zaal al snel voor zich

Foto: Richard Ridder

Enthousiasme

Soldaat lijkt op het eerste gezicht niet een stereotype rockster. Met zijn zang en virtuoos gitaarspel drukt hij dat oppervlakkige waardeoordeel al gauw op de achtergrond. We zien een gitarist die in samenspel met zijn band (deels de Tim Knol band) prima rockende nummers op de planken weet te brengen. Het enthousiasme spat er vanaf. Ongeacht de eerste indruk is dan eigenlijk de strijd met welke zaal dan ook al gewonnen.

Tweede man

Waar Soldaat bij Tim Knol de tweede man speelt, daar heeft Maurits Westerik (the Gem) in de band van Soldaat die functie. Hij zorgt voor krachtig gitaarspel en mooie ondersteunende rifs, die Soldaat de ruimte geven om te excelleren. Dit concept van meer dan één sterke gitarist op het podium is wat mij betreft geslaagd en zou meer navolging mogen hebben.

Grote hoogte

Soldaat heeft er duidelijk zin in. Ondanks het feit dat hij ’s ochtends al om 5 uur op was om met Tim Knol bij Giel (3fm) te spelen, gaat hij vol gas om het publiek te geven waar het voor gekomen is. Soldaat laat zien dat hij op dit moment in de Nederlandse popscene een van de betere, zo niet de beste gitarist van Nederland is.
Aan het eind wordt er voor de trouwe fans nog even terug gegrepen naar het oude werk van Daryll-Ann. Dat past moeiteloos in de set en laat eigenlijk zien dat Soldaat al jarenlang op hoog niveau werkt.

« Live Recensie: Daughter @ Crossing Border, Den Haag 2012 | Live Recensie: Finn, Hood & Johnson @ Crossing Border, Den Haag 2012 »