Ontdek Oprechte Muziek!

Interview: Rachel Sermanni

« Audio: Een herinnering aan Boudewijn Büch (Mixtape) | Audio Upload: The Best Of 2012 »

21 jaar is ze, maar ze weet precies wat ze wil. Ekaya sprak met de Schotse (heerlijk accent!) singer-songwriter Rachel Sermanni. Een interview vlak voor haar uitverkochte show in Rotown Rotterdam, over haar muzikale ambities en haar eigenzinnige, positieve kijk op het leven. Hier is een getalenteerde jongedame die er zin in heeft!

Het positieve overheerst

Er is werkelijk niks cynisch te ontdekken aan Rachel Sermanni. Van meet af aan begint ze over haar tournee door Europa en dan vooral de mooie plekken die ze krijgt te zien en de vele mooie mensen die ze ontmoet.
Natuurlijk moet ze toegeven dat het vele reizen, samen met alleen je tourmanager, ook best vermoeiend kan zijn en dat ze ergens ook wel naar thuis verlangd, toch overheerst het positieve.

Goede ervaringen

Ze heeft dan ook reden om tevreden te zijn. Op het moment van spreken zijn er in Nederland al twee shows uitverkocht. Daarbij verlopen haar optredens, met materiaal van haar nieuwe album ‘Under Mountains’, tot nu toe erg goed.
“Ik speelde onlangs in Gent, in een vrij drukke bar. Ik was even bang dat niemand mij zou horen. Maar gelukkig verstomden de gesprekken toen ik begon te spelen en kreeg ik al snel de volle aandacht. Voor het Nederlandse publiek ben ik wat dat betreft ook niet bang, ik heb hier een paar keer eerder gespeeld en dat waren ontzettend goede ervaringen!”

“Het komt uiteindelijk allemaal neer op mij en mijn gitaar

Persoonlijke aanpak

Wat het precies is hoe ze haar publiek stil krijgt? Rachel gelooft dat het komt door haar oprechtheid. “Het komt uiteindelijk allemaal neer op mij en mijn gitaar. Ik geloof niet dat ik iets vernieuwends doe, maar ik doe het wel op mijn manier. Daarbij ben ik heel erg eerlijk. Mijn teksten gaan over mijn ervaringen vanuit mijn perspectief. Ik geloof dat, omdat ik het zo persoonlijk aanpak, die teksten ook slaan op iedereen die naar mijn muziek luistert. Iedereen maakt zich mijn muziek eigen.”

Eerlijk

De teksten van Rachel kunnen inderdaad eerlijk worden genoemd. Ze observeert zichzelf, haar geest en haar lichaam. Ze verhaalt over het navolgen van je hart. Datgene doen waar je van houdt en droomt.
Je zou bijna kunnen stellen dat ze zo uit het eerste de beste zelfhulpboekje zijn genomen, maar Rachel gaat verder. In een nummer als ‘Black Currents’ geeft ze namelijk ook haar angsten weer. Over hoe andere mensen je dromen in de weg kunnen zitten en je belemmeren in je groei.

Magisch

Een andere manier waarop Rachel haar publiek zo aandachtig weet te krijgen, is het magische aspect van haar muziek. Het komt welhaast feeëriek over.
Zelf zegt ze te flirten met het idee om een heks te worden. Om zodoende nog beter haar eigen lichaam te kunnen observeren, maar ook omgevingen beter in zich te kunnen opnemen. Één streepje heeft ze in ieder geval al voor: Haar liefde voor de natuur en in het bijzonder haar liefde voor regen: “Het lijkt soms wel alsof het overal waar ik kom, regent. Ik vind regen fantastisch, ik hou van het geluid, de geur en hoe het aanvoelt. Daarbij hou ik er enorm van om door de regen te rennen. Dat mis ik wel nu ik op tournee ben, dat ik daar niet echt aan toe kom. Dat zou ik in de toekomst wel anders willen aanpakken.”

Ik vind regen fantastisch, ik hou van het geluid, de geur en hoe het aanvoelt.

Highlands

Haar liefde voor de natuur is niet geheel verwonderlijk. Een groot deel van haar jeugd bracht ze door in een klein dorpje in de Schotse Highlands. Ze kijkt met plezier terug op de tijd dat ze daar opgroeide. Ze jamde er met leeftijdsgenoten die naar Tom Waits en Sufjan Stevens luisterden. Maar ze leerde er ook de traditionele folk spelen, iets wat ze nog altijd graag doet als ze met vrienden in een pub in Glasgow is.

Ideeën

Sermanni heeft nog volop ideeën voor muzikale projecten. Daarbij hoeft ze wat haar betreft niet altijd in haar eentje te opereren. Mits ze zich op haar gemak en vertrouwd kan voelen, zou ze ook met andere muzikanten songs willen schrijven. Een dergelijk project heeft ze al in de planning staan met haar vriendin Jen Auston. Een pianiste met wie ze naar India is geweest.

Rachel realiseert zich hoe jong ze nog is en weet daarom misschien des te beter hoe ze nog beter kan worden. “Het zit hem vooral in het overwinnen van angst. Daarnaast hoop ik me op verschillende gebieden alsmaar te kunnen ontwikkelen.”

Goed om te weten

Tourdata

Friday 23 November Merleyn, Nijmegen, The Netherlands
Saturday 24 November Paradiso (small room), Amsterdam, The Netherlands
Sunday 25 November Popfront Hedon, Zwolle, The Netherlands
Tuesday 27 November Kruithuis SOLD OUT, Gronigen, The Netherlands
Wednesday 28 November Tivoli Spiegelbar, Utrecht

Rachel’s album ‘Under Mountains’ is nu overal verkrijgbaar

« Audio: Een herinnering aan Boudewijn Büch (Mixtape) | Audio Upload: The Best Of 2012 »