Ontdek Oprechte Muziek!

Interview: Bert Ostyn, Absynthe Minded

« Audio: Rah Rah – Little Poems | Audio: Friday Mix Tape Madness #8 – Random Tunes »

De ogen van Absynthe Minded frontman Bert Ostyn schieten vuur als hij uitlegt hoe je het moet zien te redden als jonge muzikant: “Op een gegeven moment moet je de stap zetten, terwijl je weet dat je de komende drie jaar misschien heel weinig gaat verdienen en maar twee boterhmen per dag te eten krijgt.
Want als je toegeeft en toch dat baantje neemt, kom je thuis en ben je leeg. Dan kun je het vergeten.”

In het Amsterdamse Backstage Hotel sprak Ekaya met de voorman van Absynthe Minded. Reden? De band die bekend staat als het best bewaarde geheim van België en door Humo en StuBru de hemel in wordt geprezen, brengt binnenkort een nieuw album uit onder de vlag van PIAS: ‘As it ever was’. Tijd om nader kennis te maken!


‘My Heroics Part One’, verkozen tot beste Belgische single van de jaren ‘0

Dronken publiek

Het is 1999 als Ostyn Absynth Minded opricht. Eerst als soloproject. Hij is dan net verhuisd vanuit een klein dorpje bij Kortrijk naar Gent. Een bruisende Belgische studentenstad vol theater en muziek, vooral veel jazz. In 2001 vormt de zanger en gitarist met twee klezmermuzikanten en een pianist die meer van de rock ‘n’ roll is The Absynthe Minded Quartet. Elke muzikant brengt zo zijn eigen stijl en cultuur mee. Met net zo goed Vlaamse, Franse als Joodse invloeden.
Ze spelen voornamelijk veel live. Let wel: onversterkt en niet zelden in kroegen met een publiek dat het niet altijd kan waarderen. “Een enorm goeie leerschool, wij waren vier wilde gasten van 19 die alles nog moesten leren. Als je dan moet spelen voor een veel te dronken publiek, wel ja, daar word je als band wel sterk van!”

Als je zelf niets doet, wat verandert er dan?

Gent

De woonplaats van Ostyn is van grote invloed op zijn creativiteit. “Je kunt je niet vervelen in Gent. Ik woon daar graag. Ik wil het niet over politiek hebben, maar het is een stad met een progressieve inslag. Positieve verhalen raken me. Het titelnummer van gaat bijvoorbeeld over Jeroen Peeters, een kunstenaar die in een grauwe buurt een braakliggend terrein omvormde tot een park met een vijver. Dat doet me iets, iemand die met z’n handen een probleem aanpakt. Want: Als je zelf niets doet, wat verandert er dan?”

Absynthe Minded

Engeland

In België geniet Absynthe Minded wereldfaam, maar ook daar buiten, in eigenlijk heel West-Europa, kan de band rekenen op een trouwe schare fans. Van het nieuwe album ‘As it Ever was’ verwachten ze dat het een nog groter publiek zal aanspreken. Alleen in Engeland willen ze er niet echt aan: “We hebben drie keer in Londen gespeeld en we gaan ook niet meer doen dan dat. Ik ga geen drie weken daar optreden voor een bakske bier. They couldn’t care less

Je moet je vooral laten leiden door je identiteit als band en niet door airplay

Identiteit

Hoewel het de ambitie is om groter te groeien, laat de band zich er niet door frustreren: “We zijn er al zo lang mee bezig dat we ons geen illusies maken. We gaan ervoor strijden, maar je moet je daar niet door laten afleiden. En uiteindelijk is onze realiteit dat we toch echt een live band zijn. Je moet je vooral laten leiden door je identiteit als band en niet door airplay.”

Het grote publiek

Of de band geschikt is voor het grote publiek? Zouden ze misschien niet te vooruitstrevend zijn? Ostyn vind dat je het publiek nooit moet onderschatten: “Het nummer ‘My Heroics Part One’ werd verkozen tot het beste Belgische nummer van het eerste decennium van deze eeuw. Toch deed dat nummer het als single maar matig. Dingen hebben hun tijd nodig om te wennen. We zijn een band die altijd aan het zoeken is naar de juiste klank. Toch is er ook een pop sound die af en toe komt bovendrijven, dus het is mogelijk!”


‘Space’, de eerste track van het album ‘As it Ever was’

Goed om te weten

Absynthe Minded speelt aanstaande zondag op het gratis Life I Live festival in Den Haag!

« Audio: Rah Rah – Little Poems | Audio: Friday Mix Tape Madness #8 – Random Tunes »