Ontdek Oprechte Muziek!

Interview: James Vincent McMorrow

« Audio: Miike Snow – Paddling Out | Audio: Peter Katz – Still Mind Still (Album) »

In uitverkochte zalen wist James Vincent McMorrow keer op keer de show te stelen. Zijn band en hij leveren folk van de bovenste plank en hij wordt (niet onterecht) vaak vergeleken met Bon Iver. Ook geheel terecht nam hij een European Border Breaking Award (EBBA) in ontvangst bij EuroSonic/Noorderslag.

Nederland heeft McMorrow duidelijk omarmd. En dat is iets dat hem licht verbaasd. “Ik heb in Nederland eigenlijk niet veel interviews of andere persmomenten gedaan en toch is het altijd druk. Bij mijn eerste optreden in Amsterdam waren er al een man of 400. En tijdens het Great Wide Open Festival stond ik alleen in het bos en hing het publiek zelfs in de bomen!”

Kern

McMorrow wisselt het spelen met een band af met solo-optredens. Hij heeft zijn debuutalbum ‘Early In The Morning’ geschreven met een band in zijn achterhoofd, maar uit pure noodzaak heeft hij de eerste optredens zonder band moeten doen. “Met vijf andere muzikanten erbij, blijf je veel dichter bij het album, maar als ik zonder de band optreedt, kom ik weer bij de kern van de muziek. Daarnaast schrijven de bandleden hun eigen partijen. Dat was in het begin wel naar. Ik wil graag overal de controle over houden. Maar de band waar ik mee speel, is geweldig en het zijn goede vrienden van me. Ik vertrouw hen mijn muziek toe.”

Niet verlegen

Wanneer je McMorrow op het podium ziet, bekruipt je het gevoel dat je te maken hebt met een introverte, verlegen man. Een kluizenaar bijna. De manier waarop het album is opgenomen (alleen in een huis aan zee), versterkt dit beeld. Maar niets is minder waar. “Ik ben graag bij mijn eigen mensen en ik kan inderdaad goed alleen zijn, maar iedereen die met mij wil praten over mijn muziek heeft mijn aandacht. Zo werkt het nu eenmaal met muziek. En inmiddels sta ik ook graag op het podium. Dat was in het begin wel anders, ik was doodsbang om voor het publiek te staan toen het album net uit was. Maar elke show werd het makkelijker.”

Waardeer je publiek

“Als je eenmaal iets moois hebt gemaakt, wil je dat graag delen”

“Wanneer je muziek maakt en een album opneemt, doe je dat voor jezelf. Maar als je eenmaal iets moois hebt gemaakt, wil je dat graag delen. En dat doe je met je publiek. Als ik op het podium sta, speel ik voor hen. Ik ben ervan overtuigd dat je echt een band met het publiek moet krijgen, bij elk optreden. Ik heb genoeg artiesten gezien die dit niet inzagen en hun publiek niet waardeerden. En zolang het publiek zich niet verveelt, wordt het voor mij ook nooit saai.”

Nieuw album

Inmiddels is hij begonnen aan een nieuw album. Weer alleen, weer met een band in zijn achterhoofd, maar dit keer heeft hij betere middelen tot zijn beschikking. “Ik ben heel tevreden met ‘Early In The Morning’, het is het beste dat ik kon doen met de mogelijkheden die ik had. Ik was in studio’s geweest, maar dat klikte niet en ik had niet veel geld te besteden en dus weinig apparatuur. Het was op zich wel fijn om aan het album te werken met het idee dat ik niets te verliezen had. Maar nu heb ik een eigen studio en het juiste gereedschap om alles te uiten wat in me opkomt.”

Hogere Druk

De druk is nu wel hoger, dat realiseert hij zich. Maar het beïnvloedt hem niet. “Niemand kende me en dat is nu wel anders. Maar het vorige album is maar een deel van wat ik in me heb. Sommige dingen kon ik toen gewoon niet realiseren en dat kan nu wel. Het is nog vroeg, maar ik ben er zeker van dat het weer een album wordt waar ik heel trots op ben!”
Er zullen geen duetten op het album komen, maar McMorrow wil wel verklappen dat hij in ieder geval een partij in gedachten heeft voor iemand die zeer goed harp speelt.

En natuurlijk kunnen we McMorrow niet laten gaan zonder hem te vragen naar zijn beste album van 2011. “Ik heb het meest geluisterd naar het album van Wye Oak. Ook het album van Twin Shadow kwam veel voorbij. Dit album is zo aanstekelijk, elk nummer is geweldig!“

« Audio: Miike Snow – Paddling Out | Audio: Peter Katz – Still Mind Still (Album) »