Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Alabama Shakes – Boys & Girls

« Audio : Edward Sharpe & The Magnetic Zeros – That’s What’s Up | Video: Matt Nathanson – Run (ft. Sugarland) »

Net als zo’n beetje de rest van muziekminnend Nederland (en eigenlijk wel van over de hele Westerse wereld), werden wij bij Ekaya ook min of meer van onze stoel geblazen toen we voor het eerst hoorden van de Alabama Shakes. Reikhalzend hebben we dus uitgekeken naar hun debuutalbum ‘Boys & Girls’.

Diversiteit

Je proeft blues, soul, rock ‘n’ roll en een snufje surf.

Het eerste dat opvalt aan de cd is de diversiteit. Het is duidelijk te horen dat de bandleden verschillende muzikale voorkeuren hebben. Je proeft blues, soul, rock ‘n’ roll en zo hier en daar een snufje surf. Allemaal gelardeerd met de vette stem van zangeres Brittany Howard.

Janis Joplin

Wat een strot heeft deze dame. Vergelijkingen met Janis Joplin of Tina Turner borrelen boven als je haar hoort uithalen. Niet altijd even zuiver, maar wel altijd vanuit haar tenen en vol emotie en gevoel. Zulke stemmen komen maar eens in de zoveel tijd langs. Behalve de zang, schrijft Howard ook het merendeel van de nummers en is ze de oprichtster van de band.

Vonk

De nummers zitten muzikaal gedegen in elkaar, orgeltje wordt op het juiste moment ingezet, gitaarsolo’s worden virtuoos uitgevoerd en wanneer Howard losgaat, kruipt de kippenvel naar je nek omhoog.
Maar toch. Op cd komt de energie van de band minder over dan live of zelfs van opnames van live optredens. Het is goed, maar er mist toch een vonk. En eigenlijk is het vooral de stem van Howard die de sound bepaalt. De muziek is goed, de muzikanten ook, maar wel uitwisselbaar.

Rijst de vraag of Alabama Shakes de huidige hype voorbij kan groeien. Wij hopen van wel.

« Audio : Edward Sharpe & The Magnetic Zeros – That’s What’s Up | Video: Matt Nathanson – Run (ft. Sugarland) »