Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Mensenkinderen – Het land dat ooit vol eerbied zong

« Video: Spiritualized – Hey Jane | Video: Margot and the Nuclear So and So’s – Shannon »

Sterker dan bij Engelstalige, draait het in Nederlandstalige muziek om de tekstuele inhoud. Immers, zonder direct de betekenis te kunnen ontcijferen, zal elk woord associaties oproepen. Afleiden van het muzikaal geheel.

Bijna zou je Spinvis gaan verfoeien om diens naïeve poëzie. Het is o zo verleidelijk om hem als maatstaf te gaan gebruiken als het gaat om zijn collegae. Laat ik dat bij deze bespreking van ‘Het land dat ooit vol eerbied zong’, het nieuwste album van Mensenkinderen (een initiatief van Bas van Nienes) proberen te vermijden.

Kinderlijke blik

Het is soms alsof je in het hoofd van Bas van Nienes zit.

Toch, tekst is een belangrijk element in de muziek van Mensenkinderen. Ofschoon opgeschreven door een volwassene, spreekt er een kinderlijke blik uit. Kleine details worden als belangrijk vermeldt en er is volop plek voor verwondering. Daarnaast neemt een lichtzinnige spirituele inslag een natuurlijke maar evenzogoed prominente plek in. Het is soms alsof je in het hoofd van Bas van Nienes zit.

Al met al geen zware stof, die gedichtjes die de teksten van Mensenkinderen zijn. Er spreekt een hoop fantasie uit, maar vervreemdend wordt het nooit. Na een paar keer luisteren wordt het dan ook makkelijker om de zang als onderdeel van een muzikaal geheel te zien, de muziek zijn verhaal te laten vertellen.

Balans

Het logo van Mensenkinderen

Muzikaal is het album allesbehalve kinderlijk. Of het moet al om het duidelijk aanwezige plezier van het musiceren gaan. Mensenkinderen heeft een mooie balans weten te vinden tussen luchtige en vrolijke songs tegenover meer ingetogen, soms welhaast zwaarmoedig werk.
Qua klank is het een mooi samenspel van elektronica maar ook akoestische instrumenten.

Bovenal is ‘Het land dat ooit vol eerbied zong’ een mooie verzameling van melodieën die een prettige voorspelbaarheid hebben, zich makkelijk eigen laten maken.

Mooie aanzet

Op een enkele experimentele uitzondering na, nodigen de nummers op dit album uit om mee te zingen, zoals een goede psalm in de kerk dat doet. Een nummer als ‘Hemels huis’ doet je welhaast in de kerk wanen.
Een mooie aanzet om het land weer vol eerbied, maar ook vol vreugde, te laten zingen.

« Video: Spiritualized – Hey Jane | Video: Margot and the Nuclear So and So’s – Shannon »